İslam bir ilim dini ve onun vücuda getirdiği medeniyet, bir ilim medeniyetidir sözünden hareketle İslamiyet ve bilim ilişkisi

İslam bir ilim dini ve onun vücuda getirdiği medeniyet, bir ilim medeniyetidir sözünden hareketle İslamiyet ve bilim ilişkisi
İslam bir ilim dini ve onun vücuda getirdiği medeniyet, bir ilim medeniyetidir sözünden hareketle İslamiyet ve bilim ilişkisi hakkında neler söylenebilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru: “İslam bir ilim dini ve onun vücuda getirdiği medeniyet, bir ilim medeniyetidir.” sözünden hareketle “İslamiyet ve bilim” ilişkisi hakkında neler söylenebilir?

İslam bilimi emreden ve bilimsel bilginin hikmet olarak peşinde koşulması gereken bir olgu olduğunu ortaya koyan bir dindir. İslam ve bilim birbirinden ayrılmayan iki kavramdır. Allah’ın tek yaratıcı olması bilimsel verilerle teyit edilmekte ve bilimin de yaratıcısının Allah olduğunu ortaya koymaktadır.

İslam bir bilim dini olarak medeniyet vücuda getirmiştir. İslam medeniyeti bilim, sanat, kültür, siyaset alanlarında gelişmelerin yaşanmasında etkili olmuştur. İslam ve bilim iki ayrı kavram değil, bilimin hikmet olarak İslam tarafından öğrenilmesi gereken olgular olarak emredilmesi bilim ve din ilişkisini ortaya koymaktadır. Din ve bilim ayrılmaz bir bütündür.

İslam öğretisinin en önemli özelliklerinden bir tanesi akla ve bilime dayalı olmasıdır. İslam dini peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.), insanları her zaman akla ve bilime teşvik etmiştir. Kur'an-ı Kerim'de bu konuda bir çok ayet bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi "Rabbinin adı ile oku!" (Alak I) ayetidir. Hz. Muhammed dinin temel gerçeklerinin öğrenilmesi için Kur'an'ın okunması ve anlaşılması gerektiğinin bilincindeydi. Bu sebepten eğitim-öğretim ve bilime oldukça önem vermiştir. Bunun en önemli örneklerinden bir tanesi Bedir Savaşı sonrası ele geçirilen esirlerden Müslümanlara okuma-yazma öğretenlerin serbest bırakılmasıdır. Hz. Muhammed (s.a.v.) ile başlayan bu dönem dört halife ile de devam etmiştir. Bu dönemde de belirli devlet kurumlarında, cami ve mescidlerde öğretime devam edilmiştir.

Kaynak:Eğitim Sistem

10
13
11
3
5
3
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.