İstanbul'da Ebola paniği

İstanbul'da Ebola paniği
Lagos'tan sabah saatlerinde İstanbul'a inen Türk Hava Yolları uçağında bulunan Afrikalı kadın bir yolcu çocuğuyla beraber sağlık kuruluşuna sevk edildi.

Kadın yolcunun yüksek ateş ve kusma belirtileri üzerine Atatürk Havalimanı'nda bulunan Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri kadını ve çocuğu uçak içinden alarak 112 ambulansıyla hastaneye götürdü. Sağlık ekiplerinin Afrika'dan yayılan Ebola virüsünden şüphelendiği iddia ediliyor. 

Logostan kalkan THY'ye ait TC-JIL kuyruk numaralı A330 tipi yolcu uçağında 3 yaşındaki oğlu ile Avrupa'ya transit yolculuk için İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen 32 yaşındaki kadın yolcu, yüksek ateş şikayetini kabin görevlilerine bildirdi. Afrika ülkelerinden gelebilecek Ebola virüsü ihtimaline karşı duyarlı olan havalimanı sağlık ekiplerine durumun bildirilmesi üzerine virüs paniği yaşandı. Şikayeti olan kadın yolcu ile 3 yaşındaki oğlu haricindeki yolcuların uçaktan indirilmesinin ardından sağlık ve güvenlik ekipleri olaya el koydu. İlk kontrolde 38 derece ateşi olduğu tespit edilen kadın yolcunun, hamile olabileceğini beyan ettiği öğrenildi.

Çalışmalarla ilgili basın mensuplarını bilgilendirmek amacıyla THY yetkilileri tarafından yapılan yazılı açıklamada, kadın yolcunun Ebola virüsü taşımadığının düşünüldüğü, acil bir vaka olmaması nedeniyle konunun hudut sahillere devredildiği belirtildi. Açıklamaya göre uçakta yapılan ilk müdahalenin ardından kadın yolcu, 3 yaşındaki oğlu ve eşyaları ile birlikte kontrol amaçlı olarak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Açıklamada, diğer yolcular için bir şey yapmaya gerek olmadığı belirtilirken uçakta ilaçlama yapıldığı öğrenildi.

İSPANYA'DA ÖZEL ÖNLEM ALINMIŞTI

Ebola virüsü bulaşan ilk İspanyol olan Miguel Pajares, 6 Ağustos'ta Başbakan Mariano Rajoy'un kullandığı özel uçakla Liberya'dan Madrid'e getirilmişti. Ebola virüsü bulaşan  Pajares özel önlemler altında ülkeye alındı.Türkiye'de ebola virüsü taşıdığı tespit edilen Afrikalı kadın yolcu ise tekerlekli sandalye ile taşınması dikkat çekti.

SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Nijerya’nın Lagos şehrinden İspanya’nın Barselona şehrine giden İstanbul aktarmalı THY uçağı Atatürk Havalimanı’na 12 Ağustos Salı (Bugün) sabah saatlerinde iniş yapmıştır. Uçağın yolcuları arasındaki Nijerya uyruklu 34 yaşındaki bir kadında “yüksek ateş ve kusma” şikâyeti olması üzerine Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi ile temasa geçilerek söz konusu hastanın uçaktan indirilmeden tedbir amaçlı gözlem altına alınması sağlanmıştır.

Hasta ve beraberinde seyahat eden 4 yaşındaki çocuğunun ilk muayenesi uçakta yapılarak, 112 Acil Ambulansı ile İstanbul ilimizdeki bir hastanemizde gözlem altına alınmışlardır. Hastanın uzmanlar tarafından muayene ve tetkikleri devam etmekte olup, sağlık durumuyla ilgili ayrıntılı açıklama durumu takiben yapılacaktır.

Söz konusu hastada şu an için Ebola virüsünün bulunduğunu söylemek mümkün olmamakla birlikte, geldiği ülkenin Nijerya olması sebebiyle Sağlık Bakanlığı olarak en küçük bulguyu dahi dikkatle değerlendirmeye almaktayız.  

Öte yandan, varış noktası Barselona olan yolcu uçağı tahliye edilerek, en küçük bir enfeksiyon ihtimaline karşın “Derin temizleme ve dezenfeksiyon” yapılmaktadır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.