İstikbali Kıble nedir

İstikbali Kıble nedir
İstikbali Kıble nedir, İstikbal-i Kıble'nin gözetildiği bazı durumlar neler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sözlükte "yön, yönelinen cihet veya şey" anlamına gelen kıble terim olarak müslümanların namazda yönelmeleri gereken istikameti, Kâbe'yi ifade eder. Kâbe'ye yönelmek ayrıca ezan, ikāmet (kāmet), cenazenin defni, hayvan kesimi, dua gibi hususlarda da söz konusudur.

Namazda kıbleye yönelmek şarttır. Kıble, Mekke’de bulunan Kâbe’dir. Kâbe’den uzakta olan kişi ise Kâbe’nin bulunduğu tarafa yönelir, yönünü o tarafa çevirir. Kıbleyi bilmeyenin sorması gerekir. Kâbe’nin bulunduğu noktadan 45 derece sağa ve sola sapmalar kıbleden sapma sayılmaz. Kendi araştırmalarıyla kıbleyi bulan fakat isabet etmediği anlaşılan kimse namazını iade etmez. Namaz esnasında öğrenirse namazını bozmadan o tarafa yönelir.

İstikbal-i Kıble; dünyanın her yerinden Müslümanların buraya yönelmeleri sebebiyle de önemlidir. İstikbal-i Kıble'nin gözetildiği bazı durumlar:

İstikabl-i Kıble namazın farzlarındandır. Gerek farz gerekse nafile namazlarda istikbal-i kıble gözetilir.
İstikbal-,i Kıble; ezan için de gözetilir.
İstikbal-i Kıble kamet'te de gözetilir.
İstikbal-i Kıble, cenazenin defni işleminde de gözetilir.
İstikbal-i Kıble adak, kurban ve hayvan kesiminde de gözetilir.
İstikbal-i Kıble; dua okunurken de gözetilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.