İstiklal Marşı’nın 10 kıtasının anlamı nedir

İstiklal Marşı’nın 10 kıtasının anlamı nedir
İstiklal Marşının anlamı, bütün kıtalar İstiklal Marşının anlamı kısaca özet bilgi, istiklal marşının 10 kıtasının anlamı nedir kısaca açıklamaya çalışacağız.

İstiklal Marşı anlamı ve açıklaması

1. Kıtanın kısaca açıklaması
Sancak yani bayrak bir milletin bağımsızlığının sembolüdür. Mehmet Akif bu dörtlükte yurdumun üstünde tütmeye devam eden tek bir ocak kalmayıncaya dek bu topraklarda bu bayrak dalgalanmaya devam edecek yani Türk milleti bağımsız kalmaya devam edecektir demek istemiştir.

2. Kıtanın kısaca açıklaması
Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Türk milletinin toprakları düşman güçleri tarafından işgal edilmiştir. Bu nedenle şair Türk bayrağının kızgın ve öfkeli olduğunu düşünerek bayrağa seslenmektedir. Bayrağa kaşlarını çatmaması gerektiğini bu topraklar için dökülen kanların bayrağa helal olması için her zaman yüzünün gülmesi gerektiğini söylemektedir. Şair bağımsızlığın bayrağın ve bu milletin hakkı olduğunu söylemektedir.

İstiklal Marşı'nda en çok ve en az geçen kelimeler hangileridir

3. Kıtanın kısaca açıklaması
Türk milleti özgürlüğüne düşkün bir millettir. Her zaman bağımsızlık için mücadele etmiş ve bağımsız olmuştur. Ulusumuz yapısı gereği her zaman bağımsız olmuş bu uğurda ne gerekiyorsa yapmıştır.

4. Kıtanın kısaca açıklaması
Bu dizelerde çelik zırhlı duvar ifadesiyle Batı’nın sahip olduğu teknoloji kastedilmiştir. Batı’nın teknoloji karşında Türk milletinin manevi güçlerinin kuvvetli olduğu vurgulanmıştır. Batı burada tek dişli canavara benzetilmiştir. Ulusun kelimesi hem “yücesin” hem de ulumak anlamına gelecek şekilde kullanılmış ve burada tevriye sanatı yapılmıştır.

5. Kıtanın kısaca açıklaması
Şair burada Türk milletine seslenmektedir. Herkesin bağımsızlık için mücadele etmesi gerektiği bu durumda güzel günlerin çok yakında geleceği vurgulanmıştır.

6. Kıtanın kısaca açıklaması
Bu topraklar çok büyük zorluklarla kazanılmıştır. Toprak sadece bir kara parçası değil şehitlerin kanıyla sulanmış çok değerli bir mirastır. Bu topraklara basıldığında vatan için canını vermiş olan şehitler hatırlanmalıdır. Eğer bu unutulursa şehitlerimiz yattıkları yerde rahat uyuyamayacaktır.

7. Kıtanın kısaca açıklaması
Topraklarımız adeta bir cennet köşesi gibidir. Bu topraklara herkes seve seve canını feda eder. Vatanımızın her köşesi şehit kanıyla sulandığından şair toprağı sıksak şehitler fışkıracak demektedir. Mehmet Akif burada Allah her şeyimizi alsın ama bizi vatanımızdan mahrum bırakmasın demektedir.

8. Kıtanın kısaca açıklaması
Şair burada Allah’a yalvarmaktadır. Bu topraklara düşman güçlerinin eli değmesin, yurdumuzda okunan ezanlar her zaman devam etsin böylece bağımsızlığımızı sürdürelim demek istemektedir.

9. Kıtanın kısaca açıklaması
Şair eğer bu dileklerim kabul olursa eğer ki bir mezar taşım varsa – ki şehitlerin çoğunun mezar taşı yoktur- o zaman benim başım göğe yükselecek kadar yücelir demek istemektedir.

10. Kıtanın kısaca açıklaması
Türk bayrağı her zaman gökyüzünde dalgalanmalıdır. Bu uğurda dökülen kanların hepsi bayrağa yani bağımsızlığa helal olsun demektedir şair. Bu ülkenin hürriyet ve istiklal hakkıdır, her zaman da var olmaya devam edecektir.

17283
4318
13459
2439
3359
2406
5641
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
33 Yorum