İtilaf Devletleri’nin Lozan Barış Konferansı’na TBMM Hükûmeti’nin yanı sıra İstanbul Hükûmeti’ni de çağırmaları karşısında TBMM

İtilaf Devletleri’nin Lozan Barış Konferansı’na TBMM Hükûmeti’nin yanı sıra İstanbul Hükûmeti’ni de çağırmaları karşısında TBMM
İtilaf Devletleri’nin Lozan Barış Konferansı’na TBMM Hükûmeti’nin yanı sıra İstanbul Hükûmeti’ni de çağırmaları karşısında TBMM Hükûmeti’nin aldığı önlem nedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : İtilaf Devletleri’nin Lozan Barış Konferansı’na TBMM Hükûmeti’nin yanı sıra İstanbul Hükûmeti’ni de çağırmaları karşısında TBMM Hükûmeti’nin aldığı önlem nedir? Söyleyiniz.

Ödev cevabı kısaca : İtilaf Devletleri'nin Lozan Barış Konferansı'na, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hükümeti ile birlikte İstanbul Hükümeti'ni de çağırmaları, Türk tarafında birliği zedeleme ve çifte temsil sorununu doğurabilirdi. Ancak TBMM Hükümeti, bu durumu önlemek ve tek bir Türk hükümeti ile konferansa katılmak adına 21 Şubat 1921 tarihinde "Takrir-i Sükun Kanunu"nu kabul etti. Bu kanun, İstanbul Hükümeti'nin görev ve yetkilerini askıya alarak, ülkenin tek meşru hükümetinin TBMM olduğunu vurguladı. Böylece, Türk tarafı, Lozan Barış Konferansı'na tek bir temsilci olarak, TBMM Hükümeti ile katıldı ve birlik içindeki kararlı duruşunu sergiledi.

1
0
1
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.