Mustafa Kemal, Lozan Konferansı’nın hangi nedenlerle İzmir’de toplanmasını istemiştir

Mustafa Kemal, Lozan Konferansı’nın hangi nedenlerle İzmir’de toplanmasını istemiştir
Mustafa Kemal, Lozan Konferansı’nın hangi nedenlerle İzmir’de toplanmasını istemiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bunu istemesindeki amaçlardan biri İzmir ile kolayca haberleşmek ve konferanstaki görüşmeleri yakından takip etmekti. Diğeri ise Yunanların İzmir ve Batı Anadolu’da yaptığı tahribatı dünyanın gözleri önüne sermekti. Fakat bu istek olumsuz karşılandı. Konferansın Lozan’da yapılması kararından vazgeçilmedi.

Mustafa Kemal İzmir de konferansı toplayarak Ankara heyetinin elini kuvvetlendirmek istiyordu. Bu sayede konferanstan istediklerini kolaylıkla alabilecek karşı tarafa maddeleri kolaylıkla kabul ettirebilecektir.

Ayrıca kendi güdümlerinde olan bir şehir olduğu için İzmir İstanbul hükumetini de otomatik olarak saf dışı etmiş olacaktı. Fakat itilaf devletleri Atatürk ün bu zekice hamlesini görmüşler konferansı Lozan da yapıp İstanbul hükumetini de çağırarak aralarında anlaşmazlık çıkmasından faydalanarak, sahada kaybettikleri savaşı barış konferansında kağıt üstünde kazanmayı çalışmışlardır.

53
34
36
36
34
32
40
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.