Jeofizik mühendisi ne iş yapar

Jeofizik mühendisi ne iş yapar
Fizik, matematik ve jeoloji alanlarına ilgi duyuyorsanız, yerin fizikselyapısını, yeraltı kaynaklarını belirlemeye ne dersiniz?

Jeofizik Mühendisi, yeraltında bulunan derin ham madde yatakları ve enerji kaynaklarının yerlerini, kayaların birbirlerine göre konumlarını, fiziksel yöntemler yardımıyla inceleyen kişidir.

Jeofizik Mühendisleri;

  • Atmosferdeki olayların yer kabuğuna etkisini sismik ölçümler yaparak araştırır,
  • Depremlerin, buzul ve volkanların yapı ve hareketlerini inceler,
  • Denizlerin fiziki yapılarını, yoğunluk, ısı, ışık ve ses geçirgenliğini, çıkıntıların ve gel-gitlerin durumunu, deniz ve atmosfer arasındaki ilişkileri inceler,
  • Baraj ve yeraltı suları için arazide sismik ve elektronik cihazlarla arazi incelemeleri yapar,
  • Maden ve yeraltı sularının derinliğini ve rezervlerini saptar.

Jeofizik Mühendisi olmak isteyenlerin, fizik, biyoloji ve jeoloji konularına ilgili, olayları derinlemesine incelemeye meraklı, sabırlı ve dikkatli bir gözlemci olması gerekir. Jeofizik Mühendisleri hem arazide hem de büroda çalışırlar. Çalışmalarında çeşitli aletlerle yaptıkları ölçüm verilerinin çözümlenmesi ve bütünleştirilmesi işlemini yaparlar, yani birinci derecede zihinsel bir çalışma yürütürler.

Jeofizik mühendisliği eğitimi üniversitelerin Mühendislik, Maden, Mühendislik-Mimarlık Fakültelerinde Jeofizik Mühendisliği bölümünde verilmektedir.

Jeofizik Mühendislerinin iş bulma olanakları diğer mühendislik dallarına göre daha sınırlıdır. Mezun olanların sayısı yıllık istihdam sayısından fazladır. Kamu sektörünün yıllık mühendis alımı, devletin personel politikasına göre değişmekle birlikte az sayıdadır. Belediyeler ve inşaat sektörü istihdam açısından gelişme gösterebilecek alanlar olarak görünmektedir.

Benzer Meslekler;

  • Jeoloji Mühendisi
  • Maden Mühendisi
  • Fizik Mühendisi
  • Hidrojeoloji Mühendis

0
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.