Kaçan balık büyük olur atasözünün anlamı

Kaçan balık büyük olur atasözünün anlamı
Kaçan balık büyük olur anlamı, kişi elindeki imkanları iyi ve zamanında kullanmasını bilmelidir. Zamanında kullanamaz ve fırsatı kaçırırsa küçük bir fırsatı büyükmüş gibi gösterir ve uzun zaman aynı şeyleri söyler.

Kaçan balık büyük olur atasözünün anlamı, insan eline geçen fırsatı değerlendiremeyince hayıflanır ve o-nu gözünde büyütür. Sanki çok şey kaybetmiş gibi üzülür. Bu durumu başkalarına söylerken de ister istemez duygularıyla hareket edip onu olduğundan büyük gösterir. Bununla hem büyük fırsat yakaladığı için övünmüş, hem de talihsizliğini öne sürüp başkalarının acıma duygularını uyandırmış olur. Burada avcıların abartma özelliği de göze çarpar.

Fırsat kaçırdığını söyleyen kişiler hakkında kullanılır. (Ayrıca bu konu ile ilgili olarak Kel ölür sırma saçlı olur atasözünüde okuyabilirsiniz.)

Kaçan balık büyük olur atasözünün anlamı nedir?

Kişi elindeki imkanları iyi ve zamanında kullanmasını bilmelidir. Zamanında kullanamaz ve fırsatı kaçırırsa küçük bir fırsatı büyükmüş gibi gösterir ve boyuna aynı şeyleri söyler. Çünkü fırsatı değerlendirememenin ezikliğini hisseder durur.

İnsan, elden kaçırdığı küçük bir fırsatı gözünde büyütür; onu bir türlü onutamaz. Çok önemli olduğunu söyler durur.

Kaynak:Eğitim Sistem

Etiketler :
206
4
207
2
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.