Kahvenin topraktan fincana gelene kadar geçirdiği aşamalar

Kahvenin topraktan fincana gelene kadar geçirdiği aşamalar
Kahvenin topraktan fincana gelene kadar geçirdiği aşamalar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hemen hemen her gün içtiğimiz kahvenin yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi var. Başta Brezilya olmak üzere Kolombiya, Endonezya, Etiyopya, Meksika gibi ülkelerde yetişiyor. Kokusuyla bizi baştan çıkaran bu küçük, sihirli çekirdek, fincanımıza girene kadar pek çok zorlu aşamadan geçiyor. 

1. Aşama: Kahve Ekimi, Bilinen kahve çekirdeği aslında kahve ağacının tohumudur. Bu tohum toprağa ekilir. Çekirdeğin filizlenmesi için ekim yapılan alanın çok sık sulanması gerekir. Kahve ekimi yağışlı mevsimde yapılır. Bir kahve ağacının meyve vermesi 3-4 yılı alır.

2. Aşama: Kahve Hasadı, Kahve meyvesi olgunlaşma döneminde parlak kırmızıya döner. Bu meyvelere kahve kirazı da denir. Kaliteli bir ürün için genelde hasatlar elle yapılır. Makine ile de hasat yapılabilir. 

3. Aşama: Kahve Meyvesinin İşlenmesi, Kahve toplandıktan hemen sonra işlenmeye başlanmalıdır. Kahveler kuru veya yaş olarak iki ayrı yöntemle işlenebilir. Kuru yöntemde meyvenin çürüme veya mantarlanma riski vardır. Islak yöntemde meyvenin dışındaki yumuşak kısmı makine aracılığıyla alınır. Ayıklama işlemi sonunda meyveler büyük fermente tanklarda 12-48 saat bekletilir.

4. Aşama: Çekirdekleri Kurutma, Yaş yöntemle işlenen kahve, uygun depolama için gereken %11 nem oranına kadar uygun alana serilir. Düzenli olarak çevrilerek güneşte kurutulur. 

5. Aşama: Kabuk Ayıklama, Kahve çekirdekleri ihraç edilmeden önce üzerindeki zar ayrılır. Hasarlı çekirdekler diğerlerinden ayrılır. Çekirdekler büyüklüklerine göre ayrıştırılır.

6. Aşama: Tadım, Kahve çekirdekleri kalitelerine, tatlarına, kokularına, aromalarına göre insanlar tarafından kontrol edilir. Bu özelliklere göre kahve tekrar sınıflandırılır.

7. Aşama: Kavurma, Bu aşamada yeşil renkli kahve kavrularak kahverengine dönüştürülür. Çekirdekler 280 derecede kavrulur. Kavrulan kahvelerin daha fazla yanarak koku ve tat kaybına uğramaması için hemen soğutulması gereklidir.

8. Aşama: Öğütme, Çekirdekler demlenmeden önce son olarak öğütülür. Demleme yöntemine göre kahve çekirdeği farklı kalınlıkta öğütülür. Kahve ince öğütüldüğü zaman kahve daha hızlı hazırlanır. 

9. Aşama: Pişirme, Öğütülmüş kahve çekirdekleri hazırlanan kahvenin türüne göre pişirilir ya da demlenir. 

12411
6366
12406
3405
3508
4601
5819
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
22 Yorum