Kalbin çalışmasında etkili olan SA düğümünün çalışmasını etkileyen faktörler nelerdir

Kalbin çalışmasında etkili olan SA düğümünün çalışmasını etkileyen faktörler nelerdir
Kalbin çalışmasında etkili olan SA düğümünün çalışmasını etkileyen faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Otonom sinir sistemi tarafından uyarılması kalbin çalışmasını başlatan elektriksel uyarılar üretir. Kalp kası hücrelerinin kasılmasını düzenler. SA düğüm bir de kasılma ritmini de denetler. SA düğümden gelen uyartı ile kulakçıklar kasılır.

Sinüs düğümü olarak da bilinen sinoatriyal düğüm (SA düğümü), kalbin sağ atriyumunun duvarında yer alan bir grup hücredir. Bu hücreler kendiliğinden elektriksel bir impuls üretme kabiliyetine sahiptir ve kalbin elektrik iletim sistemi  aracılığıyla iletinin taşınmasına ve çalışmasına neden olur. Sağlıklı bir kalpte, SA düğümü sürekli olarak kalbin ritmini ayarlayan ve böylece kalbin doğal kalp pili olarak bilinen bir aksiyon potansiyeli üretir. Aksiyon potansiyeli üretimi (ve dolayısıyla kalp atış hızı) oranı, onu besleyen sinirlerden etkilenir. SA düğümü etkileyen faktörler: hormonlar, kafein gibi uyarıcı maddeler, karbondioksit, sıcaklıktır.

2
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.