Kansızlık Neden Kadınlarda Daha Fazla Görülüyor

Kansızlık Neden Kadınlarda Daha Fazla Görülüyor
Doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen hastalıklardan biri kansızlık.

Her 100 kadından 70-90’ında demir, B-12 ve folik asit eksikliğine bağlı kansızlık tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Çolak, kansızlığın adet düzensizliğine, gebe kalmada riske, kalp damar hastalıklarında artışa, kadının yaşam süresinin kısalmasına ve yaşam performansının azalmasına neden olabileceğini belirtiyor.

Vejetaryenlerde Daha Çok Görülüyor

Kadınlarda kronik olarak görülen yorgunluk ve halsizlik gibi belirtileri ciddiye almak gerekmektedir. Kansızlığın sıklıkla kan üretimine katkıda bulunan demir, B-12 vitamini ve folik asit eksikliğine bağlı olarak geliştiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Çolak, en sık görülen belirtisinin çabuk yorulma olduğunu söylüyor. Mesela bir kişi daha önceleri yarım saat yürüdüğünde yorulmazken 10 dakika içinde yoruluyorsa kan değerlerine bakılması gerekir. Nefes darlığı, çarpıntı, konsantrasyon güçlüğü, üşüme, uykuya eğilim, soğuktan hoşlanmama, saç dökülmesi ve tırnak kırılması da kansızlığın diğer yaygın belirtileridir.

Demir eksikliği, kadınlarda erkeklerden çok daha fazladır. Kadınlarda ortalama 13 yaşından itibaren menopoz dönemine kadar geçen süre içinde, her ay regl dönemlerinde kan kaybı olduğundan, doğurganlık çağındaki kadınlar, genellikle yaşamlarının bir döneminde bu sorunla karşılaşmaktadırlar. Erkeklerde ise bu oran kadınlara göre daha azdır. Erkeklerde görülen kansızlığın nedenleri de iyi sorgulanmalıdır. Kansızlığın bir diğer nedeni olan B-12 vitamini eksikliği ise vejetaryenlerde ya da bazı mide hastalıklarında görülür. Özellikle kırmızı et yemeyen kişilerde ya da sosyo-ekonomik koşullara bağlı olarak et tüketemeyenlerde sıklıkla görülmektedir.

Kansızlık Tedavi Edilebilir mi?

Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Çolak: “Demirin gıdalarla temin edilmesi çok zordur. Halk arasında demir deposu olarak bilinen kimi gıdaların demir verimliliği sanılanın aksine çok azdır. Bu tür gıda destekleri ancak kansızlık sorunu yaşamayan sağlıklı bireyler için uygundur. Hastalık halinde besin takviyeleri yerine hekim kontrolünde ilaç tedavisi uygulanması gerekir. Bazı kan kanserleri türleri de kansızlığa neden olabildiği için doğru tanı konulması çok önemlidir. Kansızlığın nedenlerinin yaşa, cinsiyete, mevcut hastalıklara göre kapsamlı olarak irdelenmesi gerekir.”

Demir eksikliği en az 6 ay boyunca ağızdan alınacak haplarla tedavi edilir. B-12 eksikliği için de ilk yüklemenin ardından ayda bir ömür boyu kalçadan iğne yapılmaktadır.

Kansızlık tedavi edilmediğinde, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Uzun süren kansızlık vücudun tüm sistemlerini bozacaktır. Zekadan cinsel yaşama kadar negatif etki edebilen kansızlık, özellikle kalp ve böbrek yetmezliğinin gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.