Kare yapıların üzerleri kubbe ile örtülü zaman köşelerde kalan boşlukları kapatan mimari elemana ne ad verilir

Kare yapıların üzerleri kubbe ile örtülü zaman köşelerde kalan boşlukları kapatan mimari elemana ne ad verilir
Kare yapıların üzerleri kubbe ile örtülü zaman köşelerde kalan boşlukları kapatan mimari elemana ne ad verilir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Kare yapıların üzerleri kubbe ile örtülü zaman köşelerde kalan boşlukları kapatan mimari elemana ne ad verilir?

Cevap : Kare yapıların üzerleri kubbe ile örtülü zaman köşelerde kalan boşlukları kapatan mimari elemana "Türkgen" veya "Türk Üçgeni" adı verilir. Türkgen, kare planlı bir mekanın köşelerinde kalan üçgen şeklindeki boşlukları kapatmak için kullanılan bir mimari elemandır ve kare planlı yapıların kubbeleri ile birleştirilmesini sağlar.
Ayrıca bu alanlara "Pandantif" de denilmektedir. Bir kubbenin kare planlı yapının üzerine oturmasını sağlayan bir mimari geçiş elemanıdır Kare planlı yapıların köşelerinde kalan boşlukları kapatarak, kubbeyi tayan kemerlerle kubbe kaidesi arasındaki boşluğu doldurur ve kubbenin yuvarlak şekle geçişini sağlar Pandantif aynı zamanda dekoratif amaçlarla da kullanılabilir ve genellikle mozaik veya fresklerle süslenir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.