Karnenin Karşılığı Ödül ya da Ceza Olmamalı

Karnenin Karşılığı Ödül ya da Ceza Olmamalı
Uzmanlar karnenin, öğrencilerin akademik hayatlarında başardıkları ya da zorlandıkları dersleri göstermek ve bu doğrultuda önlem almak amacı ile verilen bir sonuç olduğunu ve çocuğun hayat başarısı ya da zekası ile doğrudan ilişkilendirilmemesi gerektiğin

Karnenin karşılığı ödül ya da ceza olmamalı…

2012-2013 öğretim yılının ilk yarısı Cuma günü tamamlanıyor. Bilfen İlköğretim Okulları Rehberlik Bölümü, ebeveynleri karneye gereğinden fazla anlam yüklememek; karne notlarına göre çocukları cezalandırmamak ya da aşırı ödüllendirmemek konusunda uyarıyor. Uzmanlar karnenin, öğrencilerin akademik hayatlarında başardıkları ya da zorlandıkları dersleri göstermek ve bu doğrultuda önlem almak amacı ile verilen bir sonuç olduğunu ve çocuğun hayat başarısı ya da zekası ile doğrudan ilişkilendirilmemesi gerektiğini söylüyor. Çocukların karneleri nasıl gelirse gelsin anne ve babalarının onları koşulsuz sevdiğinden emin olmaları ve bu duyguyu hissetmelerinin büyük önem taşıdğının altını çizen Bilfen İlköğretim Okulları Rehberlik Bölüm Başkanı Tuğçe Kılıç, konuyla ilgili soruları cevapladı…

Karne notları iyi olan çocuklar ödüllendirilmeli mi?

Bir başarıyı hiç fark etmemek ya da önem vermemek kadar aşrı tepki vermek ya da aşırı ödüllendirmek de çocukları olumsuz etkileyecek tutumlardır. Çocukların başarıları her zaman fark edilmeli ve olumlu geri dönüşte bulunulmalıdır. Karne için ödüllendirmede, mümkün olduğunca sembolik ödüller kullanılmalı; tebrik edilmeli; hissedilen duyguyu dile getirilmelidir. Pahalı ve aşırıya kaçan ödüller beli bir süre sonra değerini yitireceği gibi, temel sorumlulukları olan çalışmayı kşul bağımlı hale de getirecektir.

Karne notları düşük gelen öğrenciler için ebeveynler nelere dikkat etmelidir?

-    Aşırı baskı, suçlama, cezalandırma, kızma gibi davranışlar çocuğun benlik algısı ve özgüvenini zedelediğinden, bu yaklaşımdan uzak durulmalıdır.

-    Aşırı olumsuz tepki kadar hiç umursamaz tavır da sergilememek gereklidir.

-    Çocuk, bir başka öğrenci, kardeşi ya da arkadaşları ile kıyaslanmamalıdır.

-    Düşük not almasına yönelik duygu, “ben dili” kullanılarak ifade edilmelidir.

-    Başarısızlık nedenleri ile ilgili tüm süreçler ailece değerlendirilmeli ve birlikte çözüm üretilmelidir.

-    Çocuğun duygu ve düşünceleri dinlenmeli ve saygı duyulmalıdır.

-    Nottan ziyade, çalışma sürecine odaklanılmalı ve buna yönelik geri dönütler verilmelidir.

-    Süreci iyileştirmek adına anne-baba ya da çocuk kendilerinden kaynaklanan eksikliklerin farkına varmalı ve bunu düzeltmek için çaba sarf etmelidir.

-    Bunun bir son olmadığının farkında olunmalı ve bu, çocuğa da fark ettirilmelidir.

-    Başarabileceği yönünde çocuk motive edilmelidir.

-    Okul ile iletişim halinde olunmalıdır.

-    Çocuğun güçlü ve başarılı olduğu yönlerin farkında olunmalı ve bunlar takdir edilmelidir.

Karne sonrası tatil dönemi nasıl geçirilmelidir?

Karneleri nasıl olursa olsun, bir dönem süresince yeni bilgi ve beceriler kazanmak için uğraş sarf eden tüm öğrencilerin iki haftalık tatil süresince dinlenmek ve eğlenmek en doğal haklarıdır. Ancak tatili tamamen programsız ve sınırsızca istediklerini yapabilecekleri bir süreç olarak geçirmemek gerekir. Tatil aileleri ile paylaşımda bulunup dinlenecekleri bununla birlikte kitap okuyacakları, tekrar yapacakları ve eksiklerini kapatmak için kullanacakları bir zaman dilimidir. Her öğrencinin kendi ihtiyaçları doğrultusunda yapılacak bir program, tatili de verimli geçirilmesini sağlayacaktır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.