Katıların hacmi nasıl ölçülür

Katıların hacmi nasıl ölçülür
Hacim nedir, katıların hacmi nasıl ölçülür bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hacim nedir

Maddenin boşlukta kapladığı yere hacim denir. Birimi Litre veya Mililitredir. Katı sıvı ve gazların hacimleri farklı farklı şekillerde ölçülür.

Katıların hacimleri nasıl ölçülür

Düzgün şekilli katıların hacimleri ölçülürken aşağıdaki formül kullanılır;

Hacim = En X Boy X Yükseklik
Düzgün şekle sahip olmayan katıların hacimleri ise dereceli silindir ile ölçülür. Nasıl ölçüldüğünü örnek vererek açıklayalım;

  • Dereceli silindirin içine 40 mL su konur.
  • Daha sonra su içinde çözünmeyen katı maddeyi (taş, bilye benzeri) dereceli silindire atarız.
  • Dereceli silindirdeki su seviyesi yükselecektir. Dereceli silindirdeki yeni hacim değeri ölçülür. (Örneğin 80 mL)
  • Ölçülen bu değerden katı maddeyi içine atmadan önceki değer çıkarılarak katı maddenin hacmi bulunmuş olur. (80 mL – 40 mL = 40 mL)

Katı Maddenin Hacmi = Suyun Son Hacmi – Suyun İlk Hacmi

Katıların hacmi taşırma kabı ile de ölçülebilir. Önce kap taşma seviyesine kadar su ile doldurulur. Sonra hacmi ölçülecek cisim suya atılır. Katı madde kendi hacmi kadar su taşıracaktır. Taşan suyun hacim değeri ölçüldüğünde, içine atılan katı maddenin hacmi bulunmuş olur.
Not : Kum, tuz, şeker gibi bazı katı maddelerin tanecikleri arasında boşluk olduğu için dereceli kaplarda okunan değerler gerçek hacim değerleri değildir.

2299
999
2299
649
518
631
1631
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum