Kemal Tahir kimdir

Kemal Tahir kimdir
Kemal Tahir kimdir, hayatı, eserleri, romanları ve edebi kişiliği hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kemal Tahir "Karılar Koğuşu, Haremde Dört Kadın, Yarın Bizimdir" gibi çok sayıda filmle anılır. Kemal Tahir 1910 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Kendisi Türk romancı, senarist ve yazardır. 21 Nisan 1973 tarihinde İstanbul' da hayata veda etmiştir.

Kemal Tahir'in kısa hayatı

Kemal Tahir'in gerçek adı "İsmail Kemalettin Demir" olup 15 Nisan 1910 yılında doğmuştur. Babası Padişah 2.Abdülhamit'in yaveri olan Kemal Tahir eğitimine Galatasaray Lisesinde devam ederken okulu bırakıp değişik işlerde çalışmaya başlamıştır.

Avukat kâtipliği, ambar memurluğu gibi işlerde çalıştı. Çeşitli gazete ve dergilerde düzeltmenlikten yazı işleri müdürlüğüne kadar değişik görevlerde bulundu. “Yorgun Savaşçı” ve “Devlet Ana” romanıyla ödüller kazandı. İstanbul’da yaşamını yitirdi. Kemal Tahir, Türk insanının ve toplumunun Batı insanına ve toplumuna benzemediğini; bu yüzden, Türk romanının da içerik bakımından Batı romanına benzememesi gerektiğini savunur. Bunu sağlamak için de Türk romancısının Türk insanını ve toplumunu incelemesinin zorunlu olduğunu söyler.

Kemal Tahir ünlü edebiyatçı Nazım Hikmet ile birlikte halkı isyana teşvik suçlamasıyla yargılanmış ve 12 yıl cezaevinde yatmıştır. Genel afla özgürlüğüne kavuşan yazar daha sonraki dönemde yine ünlü yazar Aziz Nesin ile birlikte "Düşün Yayınevi" ni kurmuştur. İki evlilik yapan Kemal Tahir en üretken edebiyatçılardan birisi olmuştur. Yazdığı çok sayıda eser senaryolaştırılarak, Türk Sinema tarihinde başarıları ile yerlerini almıştır. Ünlü edebiyatçı 21 Nisan 1973 tarihinde vefat etmiştir.

Kemal Tahir'in eserleri, romanı ve edebi kişiliği

Kemal Tahir'in sol dünya görüşü sahip olduğu bilinmektedir. Kendisi Marksizmi Türk toplum yapısına uyarlayabilmek için değişik yöntemlere başvurmuştur. Öncelikle toplumu anlamaya çalışmış ve edindiği bilgileri ve gözlemlerini romanları vasıtasıyla aktarmıştır.

Babasının görevi nedeniyle İmparatorluğun değişik bölgelerinde bulunmuş ve 1932 yılından itibaren İstanbul'a dönünce muhtelif gazetede ve dergilerde yazarlık, düzeltmenlik ve çevirmenlik yapmıştır. Kemal Tahir "Gerçekçilik " akımına mensup bir edebiyatçıdır. Yazdığı ile Roman Bir Çalgıcının Seyahati isimli eseridir. Fakat bundan önce oldukça ses getiren bir kitapçık hazırlamıştır. "Namık Kemal İçin Diyorlar Ki" isimli bu kitapçık o dönemde epey yankı uyandırmıştır.

Kemal Tahir'in çok sayıdaki eserlerinden en bilinenlerinden bazıları; Göl İnsanları hikaye kitabı, Devlet Ana romanı, Yorgun Savaşçı Romanı, Kurt Kanunu romanı, Namusçular ve Hür Şehrin İnsanları romanlarıdır.

Kemal Tahir'in ölümünden sonra eşi tarafından "Kemal Tahir Vakfı" kurulmuştur. Kadıköy'de son yıllarını geçirdiği evi de müzeye dönüştürülmüştür.

Eserleri:
Hikâye:
Göl İnsanları, Arabacı, Dutlar Yetişmedi, Zehra’nın Defteri vd.
Roman: Esir Şehrin İnsanları, Körduman, Rahmet Yolları Kesti, Esir Şehrin Mahpusu, Yorgun Savaşçı, Bozkırdaki Çekirdek, Devlet Ana, Kurt Kanunu, Karılar Koğuşu vd.

2
0
2
0
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.