Kerahat vakitleri ne zaman

Kerahat vakitleri ne zaman
Kerahat vakti, namaz kılmanın ve uyumanın mekruh olduğu zaman dilimleridir. Çoğu insan bu vakitleri bilmiyor. Peki, kerahat vakti nedir, Kerahat vakti ne zamandır, Sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı ve akşam namazı kerahat vakitleri ne zamandır....

Birçok Müslümanın merak ettiği konuların başında Kerahat Vakti gelmektedir. Peki, Kerahat Vakti nedir? Kerahat Vakti ne zamandır? Kerahat Vakti uyumak günah mıdır? Kerahat Vakti namaz kılınır mı? İşte, Kerahat Vakti ile ilgili sizler için hazırladığımız bilgi dolu bir içerik…

Kerahat Vakti nedir

İçerisinde namaza kılınması mekruh olan tüm vakitlere verilen isim demektir. Kerahat vakitleri kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. İlki; farz olsun, nafile olsun herhangi bir namazın kılınması mekruh olan vakitlerdir. İkincisi ise sadece nafile namazı kılmanın mekruh olup diğerler vakitlerin mekruh olmadığı vakitlerdir.

Kerahat vakti nedir sorusunun cevabı kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. İkiye ayrılan Kerahat Vakti'nin bir tanesinde hiçbir şekilde namaz kılınmaz iken diğer bir kerahat vaktinde ise sadece namaz vakitleri dahilinde vakit namazı kılınıp nafile namazı mekruh kılınmıştır.

Kerahat vakti namaz kılınır mı

Hanefi mezhebine göre Kerahat Vakti namaz kılınması faziletli değildir. Tam namaz kılarken güneş doğarsa ya da batarsa Hanefi mezhebine göre namaz bozulmaktadır. Bozulan namazın kazasını kılmak için güneşin doğuşunu, gün içerisinde en tepeye çıkmasını ve batmasını bekleyip, sonrasın kılınması gerekmektedir.

Kerahat vakti ne zaman

Kerahat vakti namaz kılmak, yukarıda da belirttiğimiz üzere mekruh değildir. Peki, Kerahat vakti tam olarak günün hangi bölümlerine denk gelmektedir. İşte, namaz kılmanın fazilet sayılmadığı Kerahat vakitleri...

Kerahat Vakitleri

  • Sabah Kerahatı; Güneş doğarken, güneşin doğmaya başlamasıyla birlikte 45 dakikayı geçinceye kadar olan süredir. Yani gün doğumu ve sonrasındaki 45 dakikalık zaman dilimidir.
  • Öğle Kerahat Vakti: Öğle namazına 45 dakika kalması yani güneşin tam tepe noktasında olduğu zaman dilimine denilmektedir.
  • İkindi Kerahatı: Güneş batarken akşam ezanının 45 dakika öncesinden başlar ve güneş batana kadar devam eder. Eğer ikindi namazınızı kılmamışsanız bu vakitte sadece ikindi namazının farzı kılınabilmektedir.

Kısaca belirtmek gerekirse; Güneş doğarken, güneş tepedeyken tepedeyken ve  güneş batarken namaz kılınmaz.

Kerahat Vakti uyumak, İslam dini açısından yasak yorumlarına sebebiyet vermiştir. Peki, Kerahat vakti uyumak günah mıdır? Kerahat Vakti uyumanın insan sağlığına zararı var mıdır?

Öncelikle, kerahat vakti uyumak, ikindi namazı ile akşam namazı arasını kast etmektedir. İslam aleminde özellikle Hanefilerin anlam kazandırdığı kerahat vakti sanıldığı aksine günah değildir. İkindi namazı ile akşam namazı arasındaki süre kısa olduğu için namazı geciktirmeye sebep olma ihtimali endişelendirmektedir.

Sağlık açısından ise herhangi bir zararı yoktur. Yine, de Müslümanlar olarak gün içerisinde çok zor durumda değilse günü uyuyarak geçirmemek daha hayırlıdır.

Farz olsun nafile olsun her türlü namazın kılınması mekruh olan kerahet vakitleri:

1- Sabah Keraheti: Güneş doğarken, Güneşin doğmaya başlamasından itibaren yaklaşık 45 dakika geçinceye kadar olan süredir.
2- Öğle Keraheti: Öğle ezanına 45 dakika kaldığında, Güneş tam tepe noktasında iken.
3- Akşam Keraheti: Güneş batarken, akşam ezanından 45 dakika öncesinden başlar, Güneş batana kadar devam eder. Bu durumda sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Kısacası Güneş doğarken, tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz.

Kerahat vakitlerinde neden namaz kılınmaz

Güneşe tapanlar bu üç vakitte ibadet ederler ve bunlara benzememek için bu vakitler de namaz kılmak mekruhtur.

Bu vakitler şeytanların yayılmaları anında kaçmak içindir ve bu vakitlerde şeytanların boynuzları güneş ile birlikte doğar, güneş yükselince ayrılır, güneş tam tepedeyken gelir ve sonra ayrılır, güneşin batışıyla birlikte tekrar gelir, battıktan sonra ayrılırlar. Peygamber efendimiz bu vakitlerde namaz kılınmamasını gerektiğini özenle vurgulamıştır. Ayrıca bu saatlerde uyumak insanlar için çok zararlıdır, bundan dolayı da mekruhtur.

Sadece nafile namaz kılmanın mekruh olan vakitler

İmsak vaktinden güneş doğuncaya kadar sabah namazının sünnetinden başka nafile namazı kılınmaz.

 İkindi namazı ve akşam namazı arasında nafile namazı kılınmaz. Sadece namazın sünnetleri kılınabilir. Bunları göze aldığımızda nafile namazı için en iyi vakit sabah saatleri ve akşam namazından sonraki vakitlerdir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.