Keseli memeliler

Keseli memeliler
Keseliler Memeliler sınıfının bir alt sınıfıdır. Eteneliler ile aralarındaki en önemli fark, yavruların henüz iyi gelişmemiş (neredeyse Embriyo) şekilde çok erken doğup annenin kesesinde gelişmeye devam etmesidir.

Kese veya marsupium, yeni doğmuş keseli memeli yavrularının taşınması, korunması ve beslenmesi için kullanılan organ. Keseliler (marsupalia) ailesinin pek çok üyesinde görülür. Kanguru gibi bazı türlerde tam bir cep halinde iken, dasyurid gibi bazı türlerde sadece katlanmış deri parçası şeklindedir. Keseliler ailesinin bazı üyelerinde ise kese bulunmaz. Kesenin içinde annenin meme uçları bulunur ve tam gelişmeden doğmuş olan yavru bunlarla uzunca bir süre beslenir. Keseliler ailesinden olmayan bazı hayvanlarda da kese benzeri yapılar görülür.

Keseli memeliler

Kanguru
Vücutlarındaki kıllar oldukça sıktır.
Parmak uçlarında tırnakları bulunur.
İskeletlerinde Kese Kemiği yer alır.
Göğüs bölgesinde özel kaslardan yapılı kese bulunur.
Kese: Yavrunun doğduktan sonra gelişimine bir süre daha annesinin vücudunda devam etmesi için özelleşmiş yapıdır.
Örnekler: Kanguru, Uçan Keseli Sincap, Koala, Keseli Ayı, Keseli Karıncayiyen, Uçan Sincap, Keseli Fare

Keseliler Avustralya civarında ve Amerika'da yaşar. Amerika'da yaşayanların çoğu Güney Amerika'da yaşar. Birkaç tür Orta Amerika'da ve sadece Opossum türü Kuzey Amerika'da yaşar. Avustralya civarındaki keselilerin çoğu Avustralya ve Yeni gine'de yaşar. Endonezya'nın doğusunda ve Solomon Adaları'nda da keseli türleri vardır. Pasifik Okyanusu'nun diğer adalarında ve Yeni Zelanda'da keseli türler yoktur.

Keseliler farklı yaşam alanlarına uyum sağlamıştır: Ormanlı, kurak ve çalılık, dağlı ve hatta çöl bölgelerinde rastlanabilirler. Etenelilerden farklı olarak neredeyse hiç sucul yaşamaya uyum sağlamış keseli yoktur. Sadece Sucul keseli ve kısmen Kalın kuyruklu keseli sıçan sucul bir yaşam şekli sürdürmektedir. Birçok keseli türleri ağaçlarda yaşamaya uyum sağlamış ve tırmanmaya yönelik vücut yapıları ve kabiliyet geliştirmiştir.

Kaynak:Eğitim Sistem

29
1
14
2
2
19
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.