Keşif ve icat (buluş) arasındaki fark nedir

Keşif ve icat (buluş) arasındaki fark nedir
Keşif ve icat (buluş) arasındaki fark nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Keşif; ortaya çıkarma, meydana çıkarma. Var olduğu bilinmeyen bir şeyin ortaya çıkarılması: Gizli olan bir şey hakkında geniş bilgi edinme. Bir şeyin olacağını önceden anlama, sezme, tahmin. Bir olay veya durumun oluş nedenlerini anlayabilmek için yerinde inceleme yapma şeklinde açıklanmıştır.

Buluş; bilimsel araştırmalar veya rastlantı sonucunda insanoğlunun o güne değin bilmediği yeni bir mal, üretim yöntemi/tekniği ya da yeni bir madde veya malzeme gibi herhangi bir şeyin ortaya çıkarılması şeklinde açıklanmıştır.

Buluş ve keşif arasındaki fark şöyle özetlenebilir:

  • Keşfedilen şey doğada kendiliğinden bulunmaktadır. Oysaki icat edilen şey, bir mucit tarafından üretilir. İcat, bilim ve teknikle yepyeni bir şey ortaya çıkarmaktır.
  • Keşifler genellikle tesadüfen olur; fakat buluşlar mutlaka üzerinde düşünülerek, kafa yorarak üretilir. Edison ampülü yaklaşık 1.000 deneme sonucunda bulmuştur.
  • İcat yapan kişilere mucit; keşif yapan kişilere ise kâşif denilmektedir.
  • Keşifler genellikle eski çağlarda yapılmıştır, buluşlar ise bilim ve teknik yardımı ile günümüzde daha çok yapılmaktadır.
  • Keşif daha önceden zaten var olan bir şeyin insanlar tarafından farkına varılmasıdır. Keşife örnek olarak Amerika'nın keşfi örnek verilebilir.
  • Buluş ise insanlar tarafından yeni bir şeyin oluşturulmasıdır. Buluşa örnek olarak bilgisayarın icadı örnek verilebilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

568
526
738
68
168
171
1157
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.