Kırmızı yeşil renk körlüğü X kromozomu üzerinde çekinik bir genle kalıtılan bir hastalıktır

Kırmızı yeşil renk körlüğü X kromozomu üzerinde çekinik bir genle kalıtılan bir hastalıktır
Kırmızı yeşil renk körlüğü X kromozomu üzerinde çekinik bir genle kalıtılan bir hastalıktır, kırmızı yeşil renk körlüğünün erkeklerde dişilere göre daha fazla görülme nedenini açıklayınız.

Erkeklerde tek X, dişilerde iki X kromozomu bulunur. Özelliğin dişide ortaya çıkması için homozigot genotipli olması gerekir. Erkeklerde ise tek X kromozomunda bulunması yeterlidir.

Dişilerin kromozomları XX, erkeklerin kromozomları ise XY şeklindedir.
Kısmi renk körlüğü X kromozomu üzerinde çekinik bir genle kalıtılan bir hastalıktır.

Bu bağlamda kısmi renk körlüğünün erkek bireylerde, dişi bireylere göre daha fazla görülme nedeni; dişi bireylerdeki diğer X kromozomunda bu hastalığın bulunmaması durumunda, kısmi renk körlüğü çekinik bir genle aktarıldığı için, sağlıklı X kromozomunun renk körlüğü çekinik genini taşıyan X kromozomunu bastırması nedeniyledir.

Renk körlüğüne neden olan genin taşıyıcısı olan annelerin, erkek çocuklarının yarısı ise renk körlüğü hastalığı ile doğar.

1
1
1
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.