Kırtasiye ürünlerinin yüzde 50'sinde kanser riski

Kırtasiye ürünlerinin yüzde 50'sinde kanser riski
Gümrük Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde kırtasiye ürünlerinin yüzde 50'sinde kanserojen madde bulundu. Silgi, tükenmez kalem, boya, çanta ve ayakkabı riskli ürünler arasında.


Deniz Çiçek'in haberi

Okul öncesi eğitim ve birinci sınıflar bugün start alırken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da okul malzemelerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Bakanlığın yaptığı denetimler, okul malzemeleri ve kırtasiye ürünlerindeki kanserojen iddialarını doğrularken, kırtasiye ürünlerinin yüzde 50'sinde kimyasal kanserojen bulundu. Büyük bölümü Çin'den ithal edilen ürünler toplatıldı. Kimyasal kanserojen bulunan ithal ürünlerin tamamının Çin'den geldiği tespit edildi. Riskli bulunan ürünler arasında okul çantaları, kalemler, kuru boyalar ve spor ayakkabıları da var.

Çin malları tehlikeli

Bakanlığın yaptığı piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri, okulların açılmasından önce alarm verdi. Çeşitli okul malzemesi ve kırtasiye malzemelerinden 617 ürünü denetleyen bakanlık, bu ürünlere laboratuvar incelemesi de yaptırdı. Bakanlık riskli gördüğü 137 ürünü teste tabi tutarken, bu ürünlerin 66'sı uygunsuz çıktı. Bakanlık denetimine tabi tutulan ürünlerin yüzde 11'i riskli bulundu. Daha çok Çin mallarının riskli olduğu tartışmaları yaşanırken, bakanlığın denetlediği ürünlerin 183'ü ithal ürünler oldu. Bunların da 16'sı uygunsuz bulunurken, ithal ürünler içindeki uygunsuzluk oranı yüzde 9 olarak gerçekleşti. Toplam uygunsuz ürünler içindeki ithal ürünlerin payı ise yüzde 24'lere kadar çıkmış oldu.

Bakanlığın güvensizlik tespit ettiği ürünler arasında kırtasiye malzemeleri ilk sırada yer aldı. Denetlenen 80 kırtasiye ürününden 78'i riskli bulunarak teste gönderildi. Bunlardan da 41'i güvensiz bulunarak, piyasadan toplatıldı. Bu denetimler, kırtasiye ürünlerinin yüzde 50'sinin güvensiz olduğunu gösterdi. Bakanlığın yaptığı denetimlerde gıda görünümlü ürünler, el gereçleri, dekoratif eşyalar gibi ürünlerde ise risk görülmedi.

Bu ürünlere dikkat!

Bakanlığın denetlediği ve kanserojen çıkan ürünler arasında yok yok. İşte tümünde kimyasal kanserojen riski bulunan ürünler: Çantalar, silgi, boya, beslenme çantası, kalem, tükenmez kalem, beyaz silgi, çocuk ayakkabısı, balerin ayakkabısı, okul çantası, kalem kutusu, işaret kalemi, kuru boya, spor ayakkabısı, pastel boya ve boyama kalemi.

Kaynak:Habertürk

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.