Kıssa, dua, tecvid, ayet ve sure kelimelerinin anlamı

Kıssa, dua, tecvid, ayet ve sure kelimelerinin anlamı
Kıssa, dua, tecvid, ayet ve sure kelimelerinin anlamını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kıssa kelimesi sözlükte olay ya da hikaye anlamındadır. Türkçede bolca kullanılan kıssa sözcüğü atasözlerinde karşımıza çıkmaktadır. Bunlara en büyük örnek olarak “kıssadan hisse” atasözü gösterilebilir. Bu atasözü bir hikayeden ya da olaydan ders çıkarmak olarak kullanılmaktadır.

Dinde kıssa kelimesi ise peygamberlerin başına gelmiş olaylardırKur’an-ı Kerim’de geçen kıssalar ise peygamberlerin başından geçen olaylardan insanların ders almaları içindir.

Dua kelimesi sözlük anlamı olarak “çağırmak, seslenmek, istemek ve yardım talep etmek” anlamına gelmektedir. Halk arasında ise “küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya vâki olan talep ve niyaz” olarak da bilinmektedir.

Duanın dini terim olarak anlamı ise insanın bütün benliğiyle Allah’a yönelerek maddî ve manevî isteklerini O’na arz etmesidir.

Tecvid, Kur’ân-ı Kerîm’in kurallarına uygun biçimde okunmasını konu alan bilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adıdır.

Ayet: Kur'an surelerini oluşturan kısımlardan her biri

Ayet daha uzun açıklama: Âyet (Arapça: آية), Kur'an surelerini oluşturan cümlelere verilen isimdir. Âyet Arapça'da kelime olarak delil, veri veya işâret anlamına gelmekte ve Kur'anda her iki anlamda da kullanılmaktadır. Türkçe olarak Âyet-î Kerîme ya da Yüksek delil şeklinde kullanımı yaygındır

Sure: Kur'an'ın yüz on dört bölümünden her biri

Sure başka bir anlamı: (Arapça: سورة), Kur'an'da ayetlerden meydana gelen 114 bölümden her biri. Sözlük anlamı yüksek rütbe, şeref, yüksek olarak yapılmış bina demektir.

Kaynak:Eğitim Sistem

1604
1364
1161
28
314
312
313
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum