Kitaplara ve peygamberlere imanın müminin hayatındaki etkileri nelerdir

Kitaplara ve peygamberlere imanın müminin hayatındaki etkileri nelerdir
Kitaplara ve peygamberlere imanın müminin hayatındaki etkilerinelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanların dünya hayatındaki yolculuklarında yalnız ve başıboş bırakılmaması Allah’ın hikmetinin gereğidir. Allah insanlara bir rehber ve kılavuz kitap göndermeseydi insanlar için hayat dayanılmaz ve karanlık olurdu. Allah’ın insanlar için dünya hayatını daha anlamlı kılmak ve insanların amaç ve gaye doğrultusunda yaşamlarını sürdürmeleri için gönderdiği din, ancak kitapların kılavuzluğu ve peygamberlerin rehberliği ile anlaşılır ve sağlam kalır.

Hakiki bir mümin, kutsal kitabının kılavuzluğunda, peygamberinin rehberliğinde hayatını sürdürürse Allah’ın gerçek dinini yaşayabilir. Başka türlü, aciz insanların din diye anlattıkları sözlere din diye kapılıp gider, hem dünyasının hem de ahiretini kaybeder.

Allah’ın (c.c) insanlığa olan en büyük lütfu ve ikramı olan ilahi kitaplar, yeryüzünde adalet ve kardeşlik temeli üzerinde kurulacak ilahi düzenin nasıl gerçekleştirileceğini insanlığa gösteren talimat, emir ve yasaklar toplamıdır. Dolayısıyla onlar insanlara hayatı öğreten birer kılavuz, peygamberler ise bu kitapların ete kemiğe bürünmüş yaşayan birer örneğidir. Buradan hareketle kitaplara imanın insana kazandırdıklarını şöyle maddeleştirebiliriz:

İnsanı yaratan Rabb’imiz elbette ki onu sahipsiz ve başı boş bırakmamış, bir amaç için yaratmıştır. İlahi kitaplara inanan insan her şeyden önce kendisinin bir sahibi olduğunu ve hayatının ve ölümünün mutlaka bir anlamı olduğunu bilerek hareket eder. Böylece en değerli olan hayatını onun sahibine adayarak ebedî hayatta kurtuluşa ereceğini öğrenmiş olur.

İlahi kitaplar insana, öncelikle kendi varoluş nedenini ve varlık alemindeki yerini, konumunu gösterir. İlahi vahye inanan insan; kendisiyle kâinat, eşya ve varlıklar arasında sağlıklı bir iletişimi kurarak dünya ve ahirette mutlu olabilmenin yollarını öğrenmiş olur.

İlahi kitaplar; insan hayatını en mükemmel biçimde düzenleyecek inanç esaslarını, ibadet biçimlerini, yapılması ya da yapılmaması gereken davranışları, güzel ahlâk ilkelerini, siyasal ve toplumsal hayatı düzenleyecek temel ilke ve kuralları ihtiva eder. Bu nedenle kitaplara inanmak, insanın inanç ve düşünce dünyasını, bireysel ve toplumsal hayatını Kitab’ın öngördüğü biçimde yönlendirmesini ve düzenlemesini sağlar.

124
124
124
124
124
124
124
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.