Kızılay Haftası İle İlgili Yazı

Kızılay Haftası İle İlgili Yazı
Kızılay Haftası ne zaman ve hangi amaçla kutlanır? Kızılay hakkında yazı, Kızılay’ın görevleri ve yardımları.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında “Hilal-ı Ahmer” (Kırmızı Ay) anlamındaki yardım kurumu, 1935 yılında Atatürk tarafından “Kızılay” olarak değiştirilmiştir.

İnsanlar arasında hiçbir ayırım yapmadan yardım elini uzatan bu kurumun Avrupa’daki adı Kızılhaç’tır. Yurdumuzdaki Kızılay kuruluşu, dünyadaki diğer Kızılay amaçlı kuruluşlarla ortaklaşa çalışır. Hep birlikte, bütün insanlık için çalışırlar.

Kara günlerin dostu, yaraları saran Kızılay’ı daha çok tanımak ve tanıtmak için her yıl, 29 Ekim-4 Kasım arasındaki haftayı “Kızılay Haftası” olarak kutlarız. Radyo ve televizyonda, gazetelerde hafta ile ilgili yayınlar yapılır. Kızılay’ın yardımlarından çeşitli örnekler gösterilir. Kızılay’ın çalışmalarına nasıl yardımcı olacağımız, ne gibi katkıda bulunacağımız açıklanır.

Okullarda Kızılay Haftası, daha başka bir sevgi ve coşkuyla kutlanır. “Kızılay Kolu” hafta boyunca Kızılay’ı tanıtmak, yaptıklarını anlatmak için çok çalışır. Arkadaşlarına yardımcı olur.

Okullarımızdaki o minicik dudaklar, titrek seslerle duyulan, görülen, yaşanılan yangın, sel, zelzele gibi olayları anlatır. Fakat bu acılar Kızılay’ın Hızır gibi yetişmesiyle sarılır, titrek sesler güçlenir, karagün dostu Kızılay, anlatıldıkça anlatılır.

Nasıl anlatılmaz ki;

*Nerede bir deprem, yangın, sel gibi bir olay olsa, çadırı ile battaniyesi ile, yiyeceği ile doktoru, hemşiresi ile orada.
*Acıları dindirmek, yaraları sarmak için çırpınan Kızılay orada
*Yoksul, kimsesiz, bakılmaya muhtaç kişilerin karınlarını doyurmak için aşevleri açan Kızılay orada
*Bulaşıcı hastalıkları önlemede, aşısı ile doktor, hemşiresi ile Kızılay orada
*Savaşta ve barışta gezici ve geçici hastaneler kurarak yaralıların yarasını sarmada, dertlere derman olmada Kızılay orada
*Dar günde, acı günde, zor anlarda hep Kızılay yardıma koşar. O anlatılmaz da kim anlatılır? Cana can katan, hastaya ilaç, aça aş, yaralıya kan veren Kızılay nasıl anlatılmaz.

Gerçekten en büyük yardım kurumumuz olan Kızılay, sadece bizlerin değil, bütün insanlığın yardımına koşar. Onu güçlendirmek, insanlığa hizmettir. Ona yardım etmek insanların mutlu yaşamasına yardımda bulunmaktır. Yardım kurumu lan Kızılay, yardımla gelir kaynaklarını sağlar. Bu yardımlar yurt içinden ve yurt dışından yapılır.

Kızılay’ın beyaz zemin üzerinde kırmızı bir aydan meydana gelen bayrağı vardır. Bu bayrağın dalgalanışı, yardımlaşmanın, dostlukların şahlanışıdır.

Kızılay gelirlerini şu kaynaklardan sağlar:

*Kızılay derneğine üye olanların aidatları
*Pul ve rozet dağıtımından sağlanan parasal yardımlar
*Yurt içinden ve yurt dışından kişilerin, kuruluşların ve devletlerin yaptığı çeşitli yardımlar
*Devletimizin yardımları
*Kurban derileri
*Gümrükteki bazı malların satışından sağlanan paralar
*Oyun kağıtlarının satışından elde edilen gelirler
*Dış ülkelerden alınan bazı ilaçlarla, röntgen filmlerinin satışından sağlana paralar
*Afyonkarahisar Maden suyu ve sodasının satışından

İnsanların zor ve acılı günlerinde imdada yetişen Kızılay’a hepimizin gücümüzün yettiği kadar yardım etmeliyiz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.