Kokular, kendileriyle bağlantılı olarak geçmişte yaşanan bazı olayları nasıl hatırlatabilir

Kokular, kendileriyle bağlantılı olarak geçmişte yaşanan bazı olayları nasıl hatırlatabilir
Kokular, kendileriyle bağlantılı olarak geçmişte yaşanan bazı olayları nasıl hatırlatabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kokular, insanların geçmişte yaşadıkları olayları hatırlatma yeteneğine sahiptir. Beyindeki limbik sistemle ilişkilendirilen kokular, duygusal tepkileri ve anıları tetikleyebilir. Özellikle çocukluk döneminde deneyimlenen kokular, ilerleyen yaşlarda tanıdık ve güvenli olarak algılanabilir. Ayrıca, belirli kokular, duygusal deneyimleri canlandırabilir ve yoğun duygusal anlarla daha güçlü bir ilişki kurabilir.

Bir kokuyu duyduğumuzda, bize belli anıları hatırlatması oldukça tanıdık ve bu bağdaşım çoğunlukla bizi bir anılar silsilesine sürüklüyor. Kokuyu hissettiğimiz yeri, o esnada orada bulunan kişileri ve o an hissettiklerimizi bize tam olarak anımsatıyor. Kokuları dile dökmek de bir hayli güç. Tanımlamasını tam olarak gerçekleştiremediğimiz durumlarda kokuyu herhangi bir cisimle de bağdaştırabiliyoruz; sözgelimi, “anane evi kokusu” buna güzel bir örnek. Bu andan itibaren de o evdeki eşyalar, yaşanılan belirli anlar bir bütün oluşturarak zihinde canlanıyor.

Koku alma soğanı, yani kokunun beyindeki yeri, bu tür hafızanın kaynağı olan hipokampüsün yanında olduğu için kokular bazı anıları çağrıştırıyor diyebiliriz.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.