Kolaylaştırıcı sinaps ve durdurucu sinaps nedir

Kolaylaştırıcı sinaps ve durdurucu sinaps nedir
Kolaylaştırıcı sinaps ve durdurucu sinaps kavramlarını hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir sinir hücresinin (nöronun) bir diğer sinir hücresiyle veya hedef organla bağlantı yaptığı noktaya sinaps adı verilir.

Sinapslar üç yerde bulunabilir;

  1. İki nöron (sinir hücresi) arasında
  2. Duyu nöronu ile reseptör organ arasında
  3. Motor nöronu ile efektör organ arasında

Kolaylaştırıcı Sinaps: Uyartıların, diğer bir sinir hücresine iletilmesini sağlayan sinapsa "kolaylaştırıcı sinaps" denir.

Durdurucu Sinaps: Uyartıların, diğer bir sinir hücresine iletilmesini engelleyen sinapsa "durdurucu sinaps" denir.

Kolaylaştırıcı sinaps: Bir sinir hücresinden diğerine iletilmek üzere sinapstan geçen impulsun diğerinin şiddetini artırması ve bu sayede ilk uyartının kolayca geçmesi durumunda; iki sinir hücresi arasındaki sinaps, kolaylaştırıcı sinaps adını alır.

Durdurucu sinaps: Bir sinir hücresinden diğerine iletilmek istenen bir impuls, o sırada sinapstan başka bir impulsun geçmekte olması nedeniyle etkisiz hâle getirilir yani durdurulur ya da engellenir. Bu durumda iki sinir hücresi arasındaki sinaps durdurucu sinaps adını alır.

413
158
38
21
24
23
422
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum