Kollenkima ve sklerenkima hücrelerinin karşılaştırılması

Kollenkima ve sklerenkima hücrelerinin karşılaştırılması
Kollenkima ve sklerenkima hücrelerinin karşılaştırılması konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Kollenkima ve sklerenkima hücrelerinin karşılaştırılması

Ödev cevabı kısaca : Kolenkima ve sklerenkima, bitkilerin yapısal destek sistemini sağlayan iki farklı hücre tipidir. Kolenkima, genellikle genç bitki bölgelerinde bulunan esnek hücre duvarlarına sahiptir ve büyüme bölgelerinde destek sağlar. Sklerenkima ise sert ve kalın hücre duvarlarına sahiptir ve genellikle odun veya lif demetleri gibi mekanik destek ihtiyacını karşılar. Her iki hücre tipi de bitkilerin anatomik bütünlüğüne katkıda bulunur, ancak yapısal ve fonksiyonel farklar taşırlar.

KollenkimaSklerenkima
Canlı hücrelerden oluşur.Ölü hücrelerden oluşur.
Sitoplazma ve çekirdekleri bulunurSitoplazma ve çekirdekleri yoktur.
Esnektir. Gerilme, kıvrılma ve uzayabilme özelliğine sahiptir.Sklerankima lifleri hariç uzama, bükülme ve esneme yetenekleri yoktur.
Hücre duvarları selüloz ve pektin birikimi ile kalınlaşmıştır.Hücre duvarları selüloz ve lignin birikimi ile kalınlaşmıştır.
Bitkide uzaması devam eden ve gelişen çiçek sapı, yaprak sapında, gövde ve sürgünlerin genç kısımlarında bulunur.Daha çok bitkinin büyümesi sona ermiş kısımlarında görülür. Ceviz ve fındık kabuğunda, şeftali gibi meyvelerin çekirdeklerinde bulunur.
Hücre çeperlerinin kalınlaştığı bölgelere göre iki çeşittir.
• Köşe kollenkiması
• Levha kollenkiması
İki çeşittir.
• Sklerenkima lifleri
• Taş hücreleri

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.