Ksilem ve floemin karşılaştırılması

Ksilem ve floemin karşılaştırılması
Ksilem ve floemin karşılaştırılması, ksilem ile floem arasındaki farklar nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Ksilem ve floemin karşılaştırılması, ksilem ile floem arasındaki farklar nelerdir

Ödev cevabı kısaca : Xilem ve floem, bitkilerin temel iletim dokuları olup bitki içinde su, mineraller, ve besin maddelerinin taşınmasından sorumludur. Xilem, köklerden yukarı doğru su ve minerallerin iletimini sağlar. Aynı zamanda odun oluşturarak bitkiye mekanik destek sağlar. Odun boruları, trakeidler ve sklerenkima hücreleri içerir. Öte yandan, floem fotosentez ürünlerini, yani şeker, amino asitler ve organik maddeleri yapraklardan diğer bitki bölgelerine taşır. Tüp hücreleri, lif hücreleri ve eşey hücreleri floemi oluşturan hücre elemanlarıdır. Xilem ve floem, bitkilerin hayati fonksiyonlarına katkıda bulunarak büyümelerini ve gelişmelerini sağlar. Bu iki iletim dokusu, bitkilerin çeşitli çevresel koşullara uyum sağlamalarına ve enerji ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur.

Ksilem (Odun Boruları)Floem (Soymuk Boruları)
Ölü hücrelerden oluşur.Canlı hücrelerden oluşur.
Hücrelerinde çekirdek ve sitoplazması yoktur.Hücre çekirdeği ve sitoplazması vardır. (Kalburlu boru hücrelerinde sadece sitoplazma bulunur.)
Çeperleri lignin birikimi ile kalınlaşır.Hücre çeperleri kalınlaşmamıştır.
Trake ve trakeitlerden oluşur.Kalburlu boru ve arkadaş hücrelerinden oluşur.
Merkeze yakın olup kambiyumun içe doğru oluşturduğu iletim doku elemanıdır.Kabuğun iç yüzeyine yakın olup kambiyumun dışa doğru oluşturduğu iletim doku elemanıdır.
Köklerle alınan su ve mineralleri (inorganik maddeleri) gövdeye ve yapraklara taşır.Yaprakta oluşan besinleri, organik maddeleri, köklere; köklerde üretilen amino asitleri gövde ve meyveye taşır
Taşıma aşağıdan yukarıya doğru tek yönlüdür. Yanal taşınım vardır.Taşıma; aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya doğru olmak üzere çift yönlüdür. Yanal taşınım vardır.
Taşıma hızlıdır.Taşıma yavaştır.
Madde taşınması pasif taşıma ile gerçekleşir.Madde taşınması pasif ve aktif taşıma ile gerçekleşir.
Aralarındaki hücre duvarları tamamen erimiş, boru
şeklini almıştır.
Aralarında hücre duvarları tamamen erimediği için
kalburlu (delikli) görünür.
Bitkiye mekanik destek sağlar.Bitkiye mekanik destek sağlar.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.