Kültürel değerlerin zaman içinde değişime uğramasının sebepleri

Kültürel değerlerin zaman içinde değişime uğramasının sebepleri
Kültürel değerlerin zaman içinde değişime uğramasının sebepleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kültürel değerler, kısa zamanda değil uzun yıllar boyunca oluşmuş o toplumdaki insanların davranışlarının, alışkanlıklarının ve inançlarının diğer kültürlerden ayıran özelliklerine verilen isimdir.

Her toplumun kendine özgü değerleri bulunmaktadır. Bu doğrultuda günümüzde birçok toplum zaman içerisinde popüler kültür karşısında kendine has değerleri kaybetmektedir. Bu durumun ana nedeni günümüz ulaşım, teknoloji olanakları doğrultusunda her yerin, her şeyin ulaşılabilir olmasıdır. Bu kapsamda dünyanın bir diğer ucunda üretilen bir ürün kısa bir sürede satın alınabilir, birçok farklı bölgenin kültürü gözlenebilir hale gelmektedir. Bu doğrultuda yerel kültür, büyük ölçüde popüler kültüre yenik düşmektedir.

Millet olmak, ortak geçmişe sahip olmayı aynı kültüre sahip olmayı gerektirmektedir. Kültürel değerlerin zaman içinde değişmesi milli değerlerin kaybı ya da unutulması anlamına gelir. Kültürel değer dışarıdan gelen etkiler sonucunda değişikliğe uğrayabilir.

Kültürel değerlerin zaman içinde değişime uğramasında teknoloji, iletişim, eğitim, küreselleşme gibi etkenler vardır.

Ancak kültürel değerler zamanla değişime uğrayabilir ama uğramamasının sebebi:

  • Toplum diğer toplumlardan izole yani ayrı ve onlara karışmayan bir şekilde yaşıyor olabilir. Çünkü kültürel değerler farklı kültürlerle etkileşime girdiğinde zamanla değişime uğrayabilir.
  • Toplum kültürüne sıkı sıkıya bağlı olabilir, inanç seviyesine getirilmiş kültürel değerleri değiştirmek zordur.
  • Kültürel değer toplumun düzenini sağlamakta etkili bir rol oynuyorsa değişime uğramaz.
  • Kültürel değerler sadece davranış değil aynı zamana kişileri de kapsar. Tarihte önemli yer etmiş kişiler zamanla değişime uğramaz.

193
434
151
61
20
61
434
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.