Kur’an’dan önce indirilmiş ilahi kitaplar

Kur’an’dan önce indirilmiş ilahi kitaplar
Peygamberlere indirilen ilahi kitapların isimlerini yazarak kısaca bilgiler, Kur’an’dan önce indirilmiş ilahi kitaplar hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yüce Allah’ın, insanlara hak yolu gösterip onlara emir ve yasaklarını bildirmek üzere peygamberlerine vahyettiği mesajları içeren yazılı belgeye “ilahî kitap” adı verilir. İlahî kitaplara Allah (c.c) tarafından indirilmiş kitaplar anlamında “kütüb-i münzele” veya “semavî kitaplar” da denilir.

Suhuf: Sahife kelimesinin çoğulu olan suhuf, küçük toplulukların ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde indirilmiş kitapçıklar için kullanılır. Ancak suhufların hiçbiri günümüze kadar ulaşmamıştır.
Suhuf sayısı 100 olup şu peygamberlere indirilmiştir:
• Hz. Adem’e 10 sayfa,
• Hz. Şît’e 50 sayfa,
• Hz. İdrîs’e 30 sayfa,
• Hz. İbrahim’e 10 sayfa.

Suhufa göre daha hacimli ve kitap şeklinde olan ilahî kitaplar ise Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’an olmak üzere dört tanedir.

ilahi-kitaplar.jpg

1. Tevrat
İlahî kitapların ilki Hz. Musa’ya gönderilen Tevrat’tır; “Biz, içinde doğruya rehberlik ve nur olduğu hâlde Tevrat’ı indirdik.” Tevrat, İbranice’de “kanun, şeriat” anlamlarına gelir.

Yahudiler Tevrat’a “Tora” derler. Tevrat, beş bölümden meydana gelmiştir: Tekvin (Yaratılış), Huruc (çıkış), Levililer, Sayılar ve Tesniye.

2. Zebur
Hz. Davud’a indirilmiş ilahî kitabın adıdır. Kelime olarak “yazılı şey, mektup” anlamlarına gelen Zebur, ilahî kitapların en küçüğüdür.
Zebur, bugün Ahd-i Atîk’in içinde “Mezmurlar” adı ile yeralmaktadır. Günümüzde Yahudi sinagoglarında veya kiliselerde söylenen İlahiler arasında Mezmurlar’a çokça rastlanır. Mevcut Zebur nüshaları birtakım edebî deyiş ve nasihatlerden oluşur.

3. İncil
Kelime olarak “müjde, talim ve öğretici” anlamına gelen İncil, Hz. İsa’ya indirilen ilahî kitabın adıdır.
Hz. İsa’nın tebliğ ettiği hakikatler peygamberliği döneminde kaydedilememiş ve bu sebeple İncil, yazılı bir kitap haline getirilmemiştir. Daha sonra Havariler, vaaz ve mektuplarında Hz.İsa’nın hayatını ve sözlerini nakletmişlerdir. Nakledilen bu bilgiler doğrultusunda Hz. İsa’nın öğretilerini içeren 200’den fazla İncil yazılmıştır. İncil yazarları Hz. İsa’yı görmemiştir. Sonradan yazılan bu İnciller’e insan sözü karışmış ve böylece kitabın aslı tahrife uğramıştır.
Miladî 325 tarihinde toplanan İznik Konsili’nin kararıyla incelemeye tâbi tutulan bu İnciller arasından bugünkü dört İncil seçilmiştir. Bunlar Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncilleri’dir.

4. Kur’an-ı Kerim
Kur’an sözlükte “Okumak, bir araya getirmek, toplamak” demektir. Kur’an, Allah (c.c) tarafından Peygamber Efendimiz’e vahyedilmiş, mushaflara yazılmış ve hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze kadar ulaşmış, okunmasıyla ibadet edilen, lafzı ve manasıyla muciz, son ve evrensel olan mesajları içeren Allah’ın (c.c) kelamıdır.
Allah’ın (c.c) insanlara gönderdiği vahyin son halkası olan Kur’an-ı Kerim, Hz. Peygamber’e Cebrâil aracılığıyla ve vahiy yolu ile indirilmiştir. Miladî 610 yılında Ramazan ayında Kadir gecesinde indirilmeye başlanmış ve yaklaşık 23 yılda tamamlanmıştır.
✓ Kur’an-ı Kerim, Peygamber Efendimiz’e indirilen son ilahi kitaptır.
✓ Kur’an’ın okunması ve yaşanması ibadettir.
✓ Kur’an, tüm insanlığa gönderilmiştir.
✓ Kur’an’ın hükümleri evrensel olup kıyamete kadar geçerlidir.
✓ Kur’an, mushaflarda yazılmıştır ve hiçbir değişiklik olmadan günümüze kadar gelmiştir.
✓ Kur’an’ın dili Arapça’dır.
✓ Kur’an, tevatüren nakledilmiştir.
✓ Kur’an, Allah tarafından korunmaktadır.
✓ Kur’an, topluca değil tedricen (bölüm bölüm) indirilmiştir.
✓ Kur’an, Peygamberimize (s.a.v) verilen en büyük mucizedir.
✓ En çok ezberlenen kitaptır.
✓ Namaz ancak Kur’an okunarak kılınabilir

16
16
17
15
15
16
16
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.