Kurban kesmek farz mı vacip mi sünnet mi

Kurban kesmek farz mı vacip mi sünnet mi
Kurban kesmek farz mı vacip mi sünnet mi, Kurban kesmenin dini hükmü nedir, kurbanın önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kurban Bayramı'nda kesilen kurbana udhiyye adı verilir. Mezheplerin çoğu, udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefi mezhebine göre kurban ibadeti vaciptir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Dini hükmü ne olursa olsun toplumumuzda kurban ibadeti bir simge haline gelmiştir ve imkânı el veren herkes ibadetini yerine getirmektedir.

Kurban kesmek farz mı vacip mi

  • Kurban kesmek mezhep görüşlerine göre kimi zaman farz kabul edilir kimi zaman da vacip. Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre Hanefi mezhebine göre kurban kesmek vaciptir. Bu durum ise şu hadisle açıklanmıştır:
  • “Kim genişlik ve imkân bulur da kurban kesmezse, bizim namazgahımıza yaklaşmasın.”
  • Kurban kesmek, maddi durumu yerinde olan kişilere düşen bir dini görevdir. Kişinin borçları çoksa ve maddi durumu ancak evini geçindirmeye yetiyorsa kurban kesmekle görevli değildir.
  • Hanefi dışında kalan mezheplere göre de kurban kesmek sünnet olarak kabul edilmektedir. Gücü yetenin kurban kesmesi gerektiği ifade edilir. Hatta şu hadisler de mezhep görüşlerini desteklemektedir:
  • “Peygamber (a.s.) ile birlikte duruyorduk. Onun şöyle dediğini işittim:
  • “Ey insanlar! Her aile halfana her sene bir kurban düşer.”

Kurban kesmenin şartları nelerdir

Her kutsal dinde olduğu gibi İslamiyet inancında da ibadet etmenin belirli şartları, usulü vardır. Allah’a yakınlaşmanın, emirlerini yerine getirmenin sevabına nail olabilmek ve hayırlı bir kul olabilmek adına inananlar yapacakları ibadet esnasında bu görev hakkında araştırma yaparlar.

Yazımızın konusu olarak ise kurban kesmenin şartları sizler için listelenecek. Böylece Kurban Bayramı yaklaşırken bu ibadeti yerine getirirken en doğru şekilde uygulamak isteyen Müslüman kardeşler, kurban kesmek şartları, kurban kesmek için şartlar hakkında araştırmalar yapıyor. O halde hemen soruları yanıtlayalım.

Kurban kesmek için elbette belirli şartlar vardır. Bu şartları şöyle açıklamak daha iyi olacaktır:

  • Kurban kesmede aranan ilk şart, kesen kişinin Müslüman olması ve akıl sağlığının yerinde olmasıdır. Bu şartları yerine getiren kişi muhakkak ergenlik çağını geçmiş olmalı ve belirli bir gelire sahip olmalıdır.
  • Kurban kesmek için seferi olmamak gereklidir. Bu durum dini kaynaklarda “15 günden az bir süre için, 90 km ve daha uzak bir yerde bulunan kimsenin kurban kesmesi vacip değildir.” şeklinde geçmektedir.
  • Kesilecek hayvanın özelliği de kurban için mühimdir. Deve, sığır, manda, koyun ve keçi olmalıdır. Kümes hayvanlarından kurban kesilmez. Kümes hayvanları ancak sadaka olur.
  • Kurbanlık hayvanın herhangi bir organı eti azaltıyorsa, bu kurban kesmek için uygun değildir.
  • Kurban Bayramı namazı kılındıktan sonra kurbanlık hayvanların kesilmesi gerekir.
  • Kurban kesilirken niyet önemlidir. Kişi niyetini dile getirmelidir. Ayrıca kurban etinin 3 bölüme ayrılması ve 2 bölümünün ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerekir.

Kurban kesmek kimlere vaciptir

Kurban kesmek maddi gücü yerinde olan, akıl sağlığına sahip ve Müslüman kişilere vacip görülür. Maddi durumunun yeterli olması ise şu şekilde belirtilir:

  • Temel ihtiyaçlarından fazla olacak şekilde elinde 85 gram altın veya 595 gram gümüş, eğer bunlar yoksa bu değerlerin karşılığı olacak şekilde parası olan kişiler kurban kesmelidir.
  • Başka bir nitelik ise oturduğu evin dışında başka bir evi olan ve bu evden bir gelir elde eden kişilere de kurban kesmek vacip görülür.
  • Evli çiftlerde ise; dinen hangisi daha çok gelire sahipse onun kurban kesmesi vaciptir. Her ikisi de mal varlığı sahibi ise ikisinin de kesmesi gereklidir.
  • Evli çiftler kendi adına birer kurban kesebilir. Dileyenler tek kurban da kesebilir. Eğer mal varlığı yerinde bir çiftse, kendi adına kesmeleri dinen uygun görülür.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.