Kutadgu Bilig özeti ve kahramanları kısa

Kutadgu Bilig özeti ve kahramanları kısa
Kutadgu Bilig, 11. yüzyıl Karahanlı Uygur Türklerinden Yusuf Has Hacib'in Doğu Karahanlı hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han'a atfen yazdığı ve takdim ettiği Türkçe eserdir. Hakaniye lehçesiyle yazılmıştır.

Kutadgu Bilig Kitap Özeti ve Kahramanları

Kutadgu Bilig, 11. asırda Yusuf Has Hacip tarafından yazılan bir eserdir. Eserde sayılı kahramanlardan hukuk, adalet, siyaset üzerinde bahsedilmektedir.
 
Karahanlılar zamanında yazılan eser, Karahanlılar hükümdarı Buğra Han’a sunulmuştur. Eser binlerce beyitten oluşmaktadır. Aruz ölçüsünde yazılmıştır. Saadet, mutluluk veren bilgi anlamına gelen serlevhası, risale mahiyetinde çağında siyaset, adalet, din merkezli hayatın düsturlarını ortaya koymaktadır.
 
Yusuf Has Hacip tarafından yazılan ve yüzyıllardır, tarihteki yerini koruyan Kutadgu Bilig, 11. asrın en önemli eserlerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Aklın, vicdanın, insafın, adaletin ve merhametin değerler eğitimi ve etiği olarak ahlaki boyutta olgusal bir şekilde ele alınmasını anlatarak dönemin insanlarına hikmeti ve ilmi yol gösterici ve aydınlatıcı olarak aktarmıştır. Akıl, Allah, hayat, devlet, siyaset, adalet gibi konularda geleneksel ve din merkezli nasihatler beyitler olarak kelamı kibar şeklinde söylenmiştir.
 
Yusuf Has Hacip, dünyanın gelip geçiciliğinden bahsederken dünyayı gölgeye benzetmiştir. Gölgelik alanda oyalanmaktan ve dünyanın insanın elinde kaçıp giden bir şey olmasında ayrıca kovaladıkça da kaçan bir şey olduğundan bahseder.
 
Yazar eserinde, insanlığın ve merhametin tek çıkar yol olduğundan ve insanlığa insanlıkla muamele edilmesi gerektiğinden bahsederek dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın insanları hoş görmenin ve hor görmemenin esaslarından bahsetmektedir.

Kutadgu Bilig Kahramanları:

Küntogdı: Adaletle hükmeden hükümdarı temsil eder.
Aytoldı: Vezir olarak mutluluğu temsil eder.
Ögdülmiş: Vezir olarak aklı temsil eder.
Odgurmış: Kanaati temsil eder.

Kutadgu bilig'in konusu nedir?

 
Kutadgu bilig mutluluk weren bilgi demektir.Yusuf Has Hacip tarafından yazılmıştır.Eserin konusu iyi insanın , iyi yöneticinin özellikleri ve iki dünya mutluluğunu kazanma yollarıdır.Eserin yazılış amacı Türk islam kültürünü pekiştirmek ve yaymaktır.
 
1-İslami devir Türk edebiyatının bilinen ilk eseridir.
2-Edebiyatımızın ilk siyaset namesidir.
3-İlk felsefik ve didaktik eserdir.
4-Alegorik ilk eserdir.
 
Simgeleri;
 
Kün Togdı = Adalet
Ay Toldı = Kut (mutluluk)
Ögdilmiş = Akıl
Odgurmuş= Akibet (Dindar)

Kaynak:Eğitim Sistem

247
239
518
266
65
104
374
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.