Layüsel nedir

Layüsel nedir
Layüsel kelimesini ilk kez duyanlar anlamını merak ettiler. Aslen Arapça olan kelime Osmanlı Türkçesinde kullanılıyordu. Orijinal yazımı lâyüs’el şeklindedir.

Layüsel kelimesinin anlamı; Yaptığı iş ve hareketlerden hesap vermeğe mecbur olan. Mes'uliyetli. Bir işin idaresi kendisine ait olan.

(Osmanlıca'da yazılışı: mes'ul) Mes'uliyetsiz. Mes'ul tutulamaz. Sorumsuz. (Osmanlıca'da yazılışı: lâyüs'el) anlamısan gelmektedir. 

LÂYÜS’EL

(ﻻ ﻳﺴﺌﻞ) sıf. (Ar. olumsuzluk eki lā ve su’āl’den muzâri fiil yus’elü ile lā-yus’elu > lā-yus’el) Kendisine soru ve hesap sorulmaz, sorumlu tutulmaz, sorudan muaf: Kanı ol devr-i bezm-i güft ü gûy-ı sırr-ı lâyüs’el / Ki akl-ı evveli bir sözle medhûş ettiğim demdir (Leskofçalı Gālib). Lâyüs’ele binlerce suâl olsa da kurban / İnsan bu muammâlara dehşetle nigehban (Mehmet Âkif). 
Lâyüs’el ammâ yef’al: Yaptığından sual olunmaz [Allah için kullanılır]: Kesmiş atmıştır anı etme cedel / Tîğ-i lâyüs’el ammâ yef’al (Hâkānî’den).

Layüsel ne demek

  1. Osmanlıca'da yazılışı: lâyüs'el.
  2. Mesul tutulamaz.
  3. Sorumsuz.
  4. Mesuliyetsiz.

Kaynak:Eğitim Sistem

7
1
2
2
0
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.