Lebbeyk Allahümme Lebbeyk duası anlamı nedir

Lebbeyk Allahümme Lebbeyk duası anlamı nedir
Lebbeyk Allahümme Lebbeyk duası anlamı nedir, Lebbeyk duası Türkçe ve Arapça okunuşu, lebbeyk duasının faziletleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Lebbeyk, Arapça kökenli bir sözcüktür. Dilimize Arapça'dan geçmiştir. Lebbeyk, kelime anlamı olarak “buyurun, emredin” anlamına gelir. Halk arasında daha ziyade “Lebbeyk, Allahümme lebbeyk” olarak bilinir ve kullanılır. Telbiye ile Lebbeyk kelimesi aynı kökten türemiş olup, teslimiyeti ifade etmektedir. Lebbeyk sözlükte; “isteği yerine getirmek”, “davete icabet etmek” olarak tanımlanıyor. Dini ifade olarak da; “Bir emri, bir isteği yerine getirmek için buyruğu talep etmek ve o buyruğu yerine getirmek.” anlamında kullanılıyor.

Lebbeyk Allahümme Lebbeyk Duasının Türkçe ve Arapça Okunuşu

Telbiye duası; لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيكَ لَكَ لَبَّيْكَ، إِنَّ الْحَمْدَ، وَالنِّعْمَةَ، لَكَ وَالْمُلْكَ، لاَ شَرِيكَ لَكَ

Arapça Okunuşu: Lebbeyk, Allâhümme Lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, İnne'l-hamde ve'nni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke lek.

Anlamı: Allah'ım! Senin emrine uydum ve davetine icabet ettim. İmanımla birlikte sana teslim oldum. Sen Rabbimsin. Sen emret, aciz bir kulun olarak emrini yerine getireyim. Allah'ım sen tek ve birsin. Yaratılanların içinde senin eşin ve benzerin yoktur. Mülk yalnızca sana aittir ve ortağın yoktur. Yalnız sana hamd ederim Bize nimet veren sensin. Tekliğine ve birliğine iman etmiş bir kulun olarak sana teslim oldum Allah'ım.

Lebbeyk Duasının faziletleri nelerdir

Hac ve Umre sırasında okunan Lebbeyk duası, ulema tarafından en faziletli dualardan biri kabul edilmiştir. Allah'ın emrine itaat etmek ve yoktan var eden Allah'a bütünüyle teslim olmak anlamına gelir.

Duada geçen ''bir'' ve ''tek'' ifadeleri Allah'ın zati sıfatlarından biri olan vahdaniyeti tanımlar. Tevhid inancı, İslam'ın temel itikatlarından biridir. Ondan başka yaratıcı yoktur. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde iki yaratıcı olsaydı düzen değil karmaşa olacağından bahsedilir. Evrendeki her şeyin tek bir yaratıcısı vardır. O da yüce Allah'tır.

''Eşin ve benzerin yoktur'' cümlesinin karşılığı ise Muhalefet'ün Lil Havadis sıfatıdır. Allah, sonradan yaratılmış hiçbir şeye benzemez. Bu nedenle peygamber efendimiz ''Allah'ın yarattıkları hakkında uzun uzun tefekkür edin ama Allah'ın zatı hakkında düşünmeyin'' demiştir.

Lebbeyk Duası Nasıl Okunur

Lebbeyk duası Hacca giden tüm Müslümanlar için farzdır. İhrama girdikten sonra 3 kez okunması gerekir. Erkeklerin bu duayı yüksek sesle okuması vaciptir. Kadın hacı adayları ise kısık sesle okumalıdır.

Telbiyeyi Yüksek Sesle Söylemenin Gereği ve Fazileti

Hz. Ebu Bekr [radiyallahu anh] anlatıyor:
Rasûlullah’a [sallallahu aleyhi vesellem], “Hangi hac daha faziletlidir?” diye soruldu.
Efendimiz [sallallahu aleyhi vesellem]
“Yüksek sesle telbiye getirilip, kurban kesilerek yapılan hac.” diye cevap verdi.” [Tirmizi]

Telbiye haccın alametlerindendir.

Nitekim Efendimiz [sallallahu aleyhi vesellem] şöyle buyurmuştur:

“Cebrail, bana gelip, ashabıma, yanımda bulunanlara telbiyede seslerini yükseltmelerini emretmemi bana söyledi ve ‘Yâ Muhammed! Telbiyede seslerini yükseltmelerini ashabına emret! Çünkü bu haccın alâmetlerindendir!’ dedi” [Ahmed b Hanbel]

Not: Bayanlar, telbiye ve tekbir getirirken, dua ederken seslerini yükseltmezler. Özel gününde olan hanımlar da niyet ve telbiye getireceklerdir. Getirmemeleri halinde ya mikatın (ihram sınırı) dışına çıkmaları veya kurban kesmeleri gerekir.

5
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.