Letüftehannel kostantiniyyetü veleni’me’l emîrü emîrühâ veleni’me’l ceyşü zâlike’l ceyşü

Letüftehannel kostantiniyyetü veleni’me’l emîrü emîrühâ veleni’me’l ceyşü zâlike’l ceyşü
Letüftehannel kostantiniyyetü veleni’me’l emîrü emîrühâ veleni’me’l ceyşü zâlike’l ceyşü hadisi ne zaman söylenmiştir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Letüftehannel kostantiniyyetü veleni’me’l emîrü emîrühâ veleni’me’l ceyşü zâlike’l ceyşü hadisi ne zaman söylenmiştir?

Cevap : Peygamber Efendimizin (s.a.v.) buyurdukları: “Letüftehannel Kostantiniyyetü veleni’me’l emîrü emîrühâ veleni’me’l ceyşü zâlike’l ceyşü” (Konstantiniyye elbet feth olunacaktır. Onu fethedecek emîr ne güzel emîrdir ve o ordu ne güzel ordudur.)

Hadîs-i Şerîf’de Konstantiniyye’nin mutlak sûretle fethedileceği belirtilmiştir. Bu uğurda Halifeler döneminde Emevîler ve Abbâsîler tarafından şehir defalarca kuşatılmış ancak bir sonuç alınamamıştır. Daha sonra Selçuklu Türkleri ve nihayet Osmanlı Türklerinin Konstantiniyye’yi fethetmek düşüncesiyle yapılan girişimler de neticesiz kalmıştır. En sonunda bu kutlu fetih H.857-M.1453 senesinde Sultan II. Murad Han’ın oğlu Sultan II.Mehmed Han’a nasip olmuştur. Celvetiyye tarikatına mensub Şeyh İsmail Hakkı Bursevî (vefat:1725), Suyûtî’nin (vefat:1505) Hüsnü’l Muhadara adlı kitabından naklettiğine göre, Abdullah bin Bişr bin Rabîa el-Ganevî (veya el-Has’amî) den, o da babasından Hazret-i Peygamberin (s.a.v.) şöyle buyurduklarını işittiğini nakletmiştir: “
Konstantiniyye elbet feth olunacaktır. Onu fethedecek emîr ne güzel emîrdir ve o ordu ne güzel ordudur.”
Ayasofya Camii'nin girişine kitabe olarak yazılan hadis-i şerif: 'Letüftehannel Kostantiniyyetü veleni’me’l emîrü emîrühâ veleni’me’l ceyşü zâlike’l ceyşü'
Konstantiniyye elbet feth olunacaktır. Onu fethedecek emîr ne güzel emîrdir ve o ordu ne güzel ordudur.

1
0
2
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.