Liselerde sınıf geçme yöntemi

Liselerde sınıf geçme yöntemi
2018-2019 lise sınıf geçme 9.sınıf sınıf geçme, 10.sınıf sınıf geçme, 11.sınıf sınıf geçme, 12.sınıf sınıf geçme yöntemi hakkında bilgiler vereceğiz.

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre;

Ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılma

(1) Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için;

a) İki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70,
b) İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerin, beceri sınavı puanı en az 50 olmak kaydıyla birinci ve ikinci dönem puanları ile beceri sınav puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya beceri sınav puanının70 olması gerekir.

Doğrudan sınıf geçme

(1) Ders yılı sonunda;

a) Tüm derslerden başarılı olan,
b) Başarısız dersi/dersleri olanlardan, yıl sonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler doğrudan sınıf geçer.
(2) Yıl sonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak derslerden başarısız olan öğrenciler, o dersten/derslerden sorumlu geçer.
Devamsızlık dilekçe örneğine buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

Sorumlu olarak sınıf geçme ve sorumluluğun kalkması

(1) Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder. Nakil ve geçişler nedeniyle ortaya çıkan sorumlu dersler bu sayıya dâhil edilmez.

(2) Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı veya uygulamalı sınav esaslarına göre kasım ve nisan ayları içerisinde ilgili branş öğretmeni tarafından yapılır. Sınav tarihleri ve sınavı yapacak öğretmen/öğretmenler okul müdürlüğünce belirlenir. Bir dersten sınava girecek öğrenci sayısının 20 ve üzerinde olması durumunda birden fazla öğretmen görevlendirilir. Bu sınavlar dersleri aksatmayacak şekilde ders saatleri içinde veya dışında gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri de yapılabilir.
(3) Yılsonu beceri sınavında başarısız olan öğrencilerin bu derslere ait sorumluluk sınavları, iş dosyası dikkate alınmaksızın yazılı ve/veya uygulamalı sınav şeklinde yapılır.
(4) Bir dersin sorumluluğu, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması hâlinde kalkar.
(5) Sorumluluk sınavlarına itiraz edilmesi durumunda bu Yönetmeliğin 49 uncu madde hükümleri uygulanır

Bu maddelerle gelen değişiklikler:

1- Başarı artık not değil puan uygulamasına göre belirleniyor.

2- Bir dersten başarılı sayılabilmek için iki dönem ortalamasının en az 50 olması gerekiyor. Daha önce ilk dönemi başarılı olan öğrenci ikinci dönem başarısız olduğunda o dersten başarısız sayılıyordu.
3- Birinci dönem puanı sıfır olan öğrenci bile ikinci dönem 70 ortalama getirdiğinde o dersten başarılı sayılıyor.
4- Her sınıfta dersten sorumlu geçilebilecek. Daha önce 9.sınıfta 3 ders, diğer sınıflarda 2 dersten sorumlu geçilebiliyordu. Daha önce 5 tersten faza sorumlu ders olamazken şimdi 6 ders çıkarıldı.
5- Sorumluluk sınavları Kasım ve Nisan aylarında yapılacak.
6- Öğrencinin yıl sonunda 3 ten fazla başarısız dersi varsa sınıfta kalacak.
7- Ortalama yükseltme sınavı yok. Böylece yıl sonunda yada Eylül de sınıf geçmek mümkün değil.
8- Sınavlara itiraz için mahkeme yolu gösterilmeyecek sorun okulda komisyon marifetiyle çözülecek.
9- Okuldaki yazılı sınavları da komisyon inceleyebilecek.
10- İki kez sınıfta kalanın ilişiği kesilecek Açık Liseye kaydedilecek…

19
18
17
55
303
19
24
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
27 Yorum