LYS-1 ve LYS-4 testlerine yönelik stratejiler Sınavlara şartlı girmeyin

LYS-1 ve LYS-4 testlerine yönelik stratejiler Sınavlara şartlı girmeyin
Sınavlar bizim eğitim hayatımızda edindiğimiz bilgilerin ölçülmesi ve değerlendirmesine yönelik uygulamalardır. Bundan dolayı sınavlar kişiliğimizi ölçmemektedir. Başarılı olmak nasıl insani bir özellik ise başarısızlık da insani bir özelliktir.

Sonuçta, birey olarak hepimiz kişiliğimizle değerliyiz. Bu bağlamda “sınav hayatın bir basamağı, ben de sınavda elimden geleni yapmaya çalışacağım” şeklinde düşünmek sınavı algılama biçimini değiştirecektir.

Sınava koşulsuz girin

Sınavlara şartlı girmek düşüncelerin kilitlenmesine neden olabilir. Örneğin, “Sınava girerken sayısal bölümden şu kadar net yapmalıyım.Matematik testinden bu kadar net yapmalıyım. Hata yapmamalıyım.  Zamanı yetirmeliyim.” gibi koşullar oluşturmamalıdır. Çünkü oluşturulan her koşul aday için birer tehdit haline gelebilir. Koşul yerine ancak strateji oluşturulabilir. Örneğin, zamanı verimli kullanma stratejisi, kodlama stratejisi, dikkati toplama stratejisi gibi. Sınav öncesi rahatsız olunacak ortamlardan uzak kalmak, sınavdan önceki birkaç gün içinde sınava girilecek sınav salonunu görmek sınav kaygısını azaltan faktörlerdendir. Unutmamak gerekir ki, sınav bir ölüm kalım savaşı değildir.  Sınava verilen anlam ve bakış açısına göre kaygı ve motivasyon artar veya azalır. Soruları, kolay veya zor soru gibi nitelendirmek yerine, seçicilik özelliği daha fazla olan soru olarak görmek -özellikle matematik fen sorularına- önyargılı yaklaşılmasına engel olur. Sınav, kişiliğinizi değil bilginizi ölçer. Dolayısıyla sınava nefret geliştirmek yerine, sınavı daha mutlu bir hayat yaşamanız için basamak olarak değerlendirmek psikolojik açıdan daha doğrudur.

Sınavlarda bazı çok seçici sorular da olacaktır

ÖSYM sınav sorularının zorluk derecelerini 5 kategoride değerlendirmektedir. Bunlar  % 40 herkesin çözebileceği normal zorluktaki sorular, % 20 orta derecede zorluk ve % 20 orta derecede kolaylığa sahip sorular, % 10 çok kolay ve % 10 oldukça seçici sorulardan oluşmaktadır. Buna göre ortalama soruların % 70’i tüm adaylar tarafından çözülebilecek türde sorulardır. Adaylar bütün soruları doğru cevaplama beklentisi içinde olmamalıdırlar.

Şu ana kadar çıkmış sorular tekrar çözülmelidir

Geçmiş yıllara ait sınav soruları aynı zamanda konu tekrarı işlevini görür. Özellikle sınava yakın öğrenciler konuları tekrar etmek istemez. Bu durum konuların çokluğundan, bazı konuların iyi öğrenilmesinden, daha önceden bazı konulara çalışmaktan kaynaklanır. Bundan dolayı adaylar, geçmiş yıllara ait soruları mutlaka çözmelidirler.Çıkmış soruları çözmekle, sınavda hangi konulardan soru geldiğini, soruların mantığını, soruların konulara göre dağılımını, hangi konulardan ne tip soruların sorulabileceğini, soruların zorluk ve kolaylık oranlarını tespit edebileceklerdir.

* FEM Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü

LYS-1 testlerine yönelik stratejiler

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 12. sınıf konuları (limit, türev, integral) ağırlığını hissettirebilir. Bu konularla ilgili yapılabilecek en verimli iş geçtiğimiz 3-4 yılın sorularını yeniden çözmek olmalıdır. Geçtiğimiz 3 yılın LYS Matematik testlerindeki soru dağılımında benzerlik gözlenmektedir. Buna göre soruların   % 15’i 9. sınıf konularından , % 25’i 10. sınıf konularından, % 20’si 11. sınıf konularından, % 40’ı 12. sınıf konularından gelmiştir.  Bu yıl da soruların benzerlik göstereceği düşünülmektedir. 2013- LYS’de özellikle trigonometri, karmaşık sayılar, logaritma, determinant – matris, limit ve süreklilik, türev ve uygulamaları, integral ve uygulamaları banko soru gelecek konulardan olmaktadır.

2014 YGS’de Temel Matematik testinde bir önceki yıla göre net yapma oranında düşme gözlendi.

LYS’de ise son yıl Matematik net ortalamasında bir önceki yıla oranla düşme yaşandı.

LYS’de son sınavda gelen 50 sorunun 18 tanesi YGS ortak alandan oluşmaktadır.

Matematik testinde bir konuyla ilgili çok farklı soru sorulabilir. Aynı şekilde bir sorunun çok farklı çözüm yolları da olabilir.

LYS’de sorulardaki yanlış yapma ihtimalini en aza indirgemek için konularla ilgili mümkün olduğunca çok ve farklı tarzda sorular çözmek gerekir.

Matematik sorularındaki hiçbir veri gereksiz değildir.

Her veri sorunun çözümünde aday için gerekli olacak ipuçlarıdır. Sorularda her ayrıntıya dikkat etmek gerekir.

Adaylar sorunun ne anlama geldiğini kavramak için dikkatli bir şekilde gerekirse altını çizerek soruyu okumalı, önce çok iyi anlamalı ve çözümü yaparken işlem hatası yapmamalıdır.

İşlemin bitiminde mutlaka çözüm kontrol edilmelidir.

LYS-4 testlerine yönelik stratejiler

LYS-4 daha çok sözel alanda tercih yapacak adayların gireceği testlerden oluşmaktadır. Özellikle Tarih ve Coğrafya-2’de ders başarı ortalamalarında düşme gözlenmektedir.

Tarihte soru çözümleri esnasında bilinmeden geçilmemeli ve kesinlikle bir tarih sözlüğü oluşturulmalıdır.

Tarihi kavramlar sözlüğü belki bu kavramların öncelikle yakalanmasıyla ciddi bir yol alınmış olunur.

Coğrafya soruları çözülürken; bazı soruların cevabı soru metinlerinin içerisinde gizlidir, bu husus dikkate alınmalı ve soru kökleri dikkate alınmalıdır. Her soru içerisinde coğrafyanın bir konusunda kullanılabilecek temel bir bilgi içeriği olabileceği düşünülerek bu bilgiler not alınmalıdır. Özellikle tablo ve grafikli sorularda öğrenciden şekli veya istatistikî bilgileri sadece yorumlaması istenir ve soru köklerindeki olumlu-olumsuz ifadelere dikkat edilmelidir.

Coğrafya-1 testinde 11 ve 12. sınıf konularının yanı sıra 9 ve 10. sınıf konularından soru geleceğinden dolayı ilk konular tekrar edilmelidir. Coğrafya dersine çalışırken asıl olan atlaslarda ve duvar haritalarında bulunabilen yer adlarını çeşitli istatistikî bilgileri ezberlemek değil, coğrafi olayların sebeplerini açıklamaya ve bu sebeplerden sonuçlar çıkarmaya yönelmektir.

Felsefe grubu olarak bu sene LYS’lerde psikolojiden 8, sosyolojiden 8 ve mantık dersinden 8 soru sorulacak. Felsefe grubu derslerin LYS’de TS-1 ve TS-2 puanına etkisi küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Bu bölümleri tercih etmek isteyen sözel öğrencilerin bu dersi öğrenmeme ve bu derse ait soruları çözmeme ayrıcalığı yoktur. Bu nedenle dersleri dikkatlice dinlemeli, tüm kaynakları değerlendirmeli ve çok soru çözülmelidir. Felsefe grubuna ait problemi olan öğrenciler öncelikle okuma ve anlama ile ilgili problemleri halletmelidirler.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.