LYS'de Neler yapmalısınız? LYS'de kalan zamanı iyi yönetin!

LYS'de  Neler yapmalısınız? LYS'de kalan zamanı iyi yönetin!
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) yaklaştıkça sınava hazırlanan adaylarda, yoğun çalışmalardan bunalma, uzun süre aynı işi yapmaktan sıkılma, zaten olmayacak düşüncesine kapılma ve mevsim değişiklikleri gibi nedenlerle ders çalışmaya karşı bir soğukluk yaşa

Ancak adaylar, öğrendiklerini tam olarak performansa yansıtabilmek için derslerden kopmadan az da olsa devamlı bir şekilde çalışmalarına devam etmeli.

Başarının aslında en önemli kuralı eyleme geçmek. Eylemleri anlamlı kılan en önemli şey de bireyin yaptığı işi tamamlaması. Bitmeyen iş, yapılmamış iş gibidir. Her insan yüzlerce defa teşebbüste bulunabilir ancak her teşebbüs başarı demek değildir. Teşebbüste bulunan yüzlerce adaydan sadece ısrarcı olabilenler başarıya ulaşabilir.

Belirlediğiniz hedefi sağlamlaştırın!

Gerçekte insan davranışlarını “ihtiyaç” denilen çok basit ve evrensel bir faktör belirler. İhtiyacı gidermek, her organizma için ulaşılması gereken bir hedeftir. Örneğin, her insan açlık ihtiyacını gidermek için her gün yemek yer ve dışarıdan hiçbir uyarıcının da ona bu ihtiyacını hatırlatmasını beklemez. Aslında bu durum sosyal güdüler için de geçerli. Bu bağlamda, sınavın kendisinin değil de onun ardındaki eğitimin ve alınan eğitime bağlı olarak yapılması amaçlananların ihtiyaç olarak görülmesi gerekiyor. Ancak çoğu aday, aile baskısı ve arkadaşlarından geri kalmak istememe gibi nedenlerle dikkatini sınavın sağlayacağı sonuçlara değil bizzat sınava odaklıyor ve sınavı bir ihtiyaç olarak görüyor. O halde her adayın niyetini tekrar gözden geçirmesi gerekiyor. Örneğin, “insanlığa yararlı olabilmek”, “potansiyelini sonuna kadar kullanabilmek” gibi niyetlerle sınava hazırlanan adaylar, bizzat sınavın kendisini değil, sınavın ardındaki gerekçeleri kendine hedef olarak seçmiş demektir. Yani “Bu sınavın benim için anlamı nedir, bu sınav bana ne kazandıracak, meslek hayatımdaki meşguliyetim ne olacak?” gibi sorular sağlam bir temellendirme için gerekli. Bunun yanında sosyal ihtiyaçlar çabuk unutulur. İhtiyacı unutmamak için hedefler sürekli taze tutulmalı. Net ve sağlam bir hedefin gerçekleşme ihtimali bulanık hedefe göre çok daha fazla. Hedeflerini belirleyen tüm adayların öncelikle, girecekleri LYS’lere kaynaklık eden derslerden konu eksiği varsa, bunları tamamlaması gerekiyor. Konuların ardından test çözümleri mutlaka yapılmalı ve yanlış yapılan sorular iyi analiz edilerek eksik kalan kısımlar telafi edilmeli. Konularını bitiren adaylar, öğrendiklerinin kalıcı olabilmesi için onları belli aralıklarla uygun kaynaklardan tekrar yapmalı. Konuları tarayıcı nitelikte hazırlanan kaynakların çözülmesi bu konuda adaylara pratik uygulama olanağı sağlar. Bunun yanında her aday mutlaka gerçek zamanlı olarak kendisini denemeli. Zira konuları bilmek kadar istenilen zamanda bilinenleri kullanabilmek de önemli.

*Körfez Yayınları Rehberlik Koordinatörü

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.