Mâide suresi, 41. ayetin iman kavramıyla ilgili verdiği mesaj nedir

Mâide suresi, 41. ayetin iman kavramıyla ilgili verdiği mesaj nedir
Mâide suresi, 41. ayetin iman kavramıyla ilgili verdiği mesaj nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

“Ey Resul! Kalpleri iman etmediği hâlde ağızlarıyla “inandık” diyen kimseler(in hâli)… seni üzmesin…” (Mâide suresi, 41. ayet.)
Yukarıdaki ayetin iman kavramıyla ilgili verdiği mesaj nedir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

﴾41﴿ Ey peygamber! Kalpleri inanmadığı halde ağızlarıyla “iman ettik” diyenlerden ve yahudilerden küfürde yarışanlar seni üzmesin. Onlar hep yalana kulak verirler, sana gelmeyen başka bir kesimi dinler dururlar; kelimeleri konulduğu anlamlarından kaydırıp değiştirirler. “Eğer size şu verilirse hemen alın, eğer o verilmezse uzak durun” derler. Allah bir kimseyi fitneye düşürmek isterse elbette Allah’ın iradesine karşı senin elinden hiçbir şey gelmez. İşte onlar Allah’ın, kalplerini temizlemek istemediği kimselerdir. Onların dünyadaki hakkı büyük bir rezilliktir. Âhirette de onlar için büyük bir azap vardır.

Allah, kimi bozguna uğratmak isterse sen onun için Allah’tan bir yardım alamazsın. Bazı kimselere her ne kadar Allah'ın dinine inandıklarını dile getirseler de içlerindeki niyeti farklı olarak dine düşmanlık beslemektedirler. Bu kişiler münafık adi ile adlandırılırlar.

Tefsirlerde ve hadis mecmualarında olay değişik rivayetleriyle anlatılarak 41-44. âyetlerin bu olay üzerine indiği belirtilmiştir. Ancak âyetlerin bağlamı adam öldürme, dünyada fesat çıkarıp halkın huzurunu kaçırma ve benzeri olaylarla ilgilidir. Bu sebeple aşağıdaki olay âyetlerin iniş sebebi olarak daha uygun görünmektedir: Rivayete göre İslâm’dan önce Medine’de yaşayan yahudilerden Nadîroğulları ile Kurayzaoğulları arasında çıkan savaşta Nadîroğulları Kurayzaoğulları’nı yenmişti. Yapılan barış antlaşmasında taraflar arasında çıkan öldürme olaylarında galip taraftan öldürülenin diyetinin mağlûp taraftan öldürüleninkinin iki katı olması kararlaştırıldı.

23
21
92
21
21
21
21
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.