Makaslar ne zaman bileme veya bakıma ihtiyaç duyar

Makas bilenir mi, eğe ile makas bilenir mi, zımpara ile makas bilenir mi, motorlu bileme taşı ile makas bilenir mi, eğe, taş veya motorlu bileme taşıyla bilenen makasların bozulan ağzı tamir edilebilir mi, makası hangi sıklıkta biletmek gerekir?

Makas bilenir mi?

​Hemen her makas bilenir. Ancak Efile (ara) makaslarının iki tarafı da tırtıklı veya dişli olanları çok iyi bilenemez, bilense de istenilen performans elde edilemez. Halk arasında lazer ağızlı denilen makaslar da aynı şekilde bilenemez, ağızları düz şekilde bilenebilir.

Eğe ile makas bilenir mi?

Yüksek performans beklenilmeyen makaslar eğe ile bilenebilir. Evde kullanılan, kağıt ve kumaş kesmeye yarayan, fazla hassasiyet ve performans gerektirmeyen makasları ince dişli eğe ile keskinleştirmek mümkündür. Bunun için makas bir aparatla sabitlenmeli sonra istenilen sabit açıyla eğeleme işlemi yapılmalıdır.

Kanaatimce sağlık sektörü ve kuaförlük hizmetinde kullanılan makaslar gibi hız ve hassasiyet gerektiren ürünler kesinlikle eğe ile bilenmemelidir.

Zımpara ile makas bilenir mi?

Manuel kullanımla istenilen neticeyi elde etmek, hem çok zor hem de çok meşakkatli olur. Ancak devir kontrollü makinelerde bant zımpara ve disk zımparalarla iyi netice alınabilir.

Motorlu bileme taşı ile makas bilenir mi

Piyasada bileme yapanların çoğunluğu motorlu taş ile bileme yapmaktadır. Ancak taş motorlarının devir hızı ortalama 2800 devir/dakika olduğundan bileme esnasında bilenen alet fazla ısınmaktadır. Kontrolsüz bu ısı ise metalin sertliğinde ve görüntüsünde olumsuz etkiler yapmaktadır.

Taş motorlarında esneme neredeyse sıfır olduğundan hassas materyallerin bilenmesinde güzel netice almak neredeyse imkânsız olmaktadır.

Taş motorları için tasarlanan bazı açı ayar aparatları bulunsa da, istenilen bileme açısını vermek çok başarılı olmamaktadır.

Eğe, taş veya motorlu bileme taşıyla bilenen makasların bozulan ağzı tamir edilebilir mi?

Taş motorlarında veya eğe gibi elle yapılan bilemelerde aşındırma gücü yüksek olduğundan kontrol edilemeyen şekil bozuklukları meydana gelmektedir.

Tahribat çok fazla değilse, 2000 kuma varan incelikteki özel bileme aparatlarımızla, daha önce yapılan hataları düzeltebiliyoruz. Yapılan bileme hatasının büyüklüğüne göre makasların ucunda veya bıçakların ağzında birkaç milim kısaltma veya tesviye olabiliyor. Bundan dolayı özellikle ilk yapılacak bilemelerde, yüksek devirli ve 1000 kumun altındaki bileme materyalleriyle biletmemeye özen gösterilmelidir.

Kesmeyen bir makas ilk günkü kadar keskin olabilir mi?

Kullanmakta olduğumuz özel makine ve materyaller ile ürünün ilk halinden daha iyi bileme yapılabilmektedir.

Makası hangi sıklıkta biletmek gerekir?

Makas biletmenin belirli bir periyodu olmaz. Makasın kalitesine, kullanım sıklığına, kullanım şekline, makasın düşme veya çarpmaya bağlı zarar görüp görmemesine bağlı olarak biletme ihtiyacı ortaya çıkar.

Makaslar ne zaman bileme veya bakıma ihtiyaç duyar?

Makas ucu (Tip) özellikle ince telli saçları çekmeye başlamış ise

Makas ağızlarının keskinliği bozulmuş ve saçları kaydırmaya başlamışsa.

Makasın ara açıklığı bozulmuş ve içten yenmeler olmuşsa.

Makasın ağızları arasındaki kamber açısı bozulmuş ise, makas çok keskin olsa bile sıkıştırma tam olmadığı için saçı kesmeme veya katlama problemleri olur.

Makas kapatıldığında tam kapanmıyor veya diğer makas bıçağının sırt seviyesini aşıyor ise.

Doğru şekilde bilemesi yapılmış makas nasıl muhafaza edilmelidir?

Sürtünmeyi ve aşınmayı azaltmak için özellikle makas göbeğinin yağlanmasına dikkat edilmeli.

Ağzı açık ve üst üste atılmış şekilde muhafaza edilmemeli; mümkünse ağızları temiz, kapalı ve ayrı ayrı konulmalı.

Tıraş işlemi sonrası yumuşak bir bez veya güderi ile temizlik yapılmalı. Temizlik, gövdeden uca doğru aynı zamanda dıştan içe doğru olmalı.

Saç harici şeyler kesilmemeli. Özellikle mukavva, kağıt.

Makas bıçakları çapraz esnetildiğinde uçların açıklığı 2-3 milimetreden daha fazla olmamalı.

Makas bileme ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

12
0
1
0
1
4
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.