Marko Paşa efsanesi çöktü!

Marko Paşa efsanesi çöktü!
Yıllardır söylenip duran 'Derdini Marko Paşa’ya anlat' sözünün nedeni ortaya çıktı...

Osmanlı döneminde Sultan Abdülaziz Han’ın hekimbaşısı olan ve Meclis-i Ayan üyeliğini yürüten Marko Paşa kendisine başvuran insanları sabırla dinlemesi ancak hiçbir şikayeti çözüme kavuşturmamasıyla ünlendi. Marko Paşa’nın “Derdini Marko Paşa’ya anlat” sözüyle şöhret bulması, bazı kimselerin zannettiği gibi dert dinlemesinden değil, aksine doğru dürüst bilmediği Türkçesiyle ve Türkleri şikayete gelen Rumları başından savmak için “Anlaşıldı, fakat ne demek istiyorsun?” sorusunu tekrarlamasından kaynaklanıyor. Marko Paşa’nın torunu Despina Anats şunları söyledi: 
“Marko Paşa için kullanılan “Derdini Marko Paşa’ya anlat” deyişinin neden söylendiğine dair elimde iki cevap var. Bunlardan biri Marko Paşa Osmanlıca’yı iyi bilmediği için gelen hastalarına devamlı ‘Anlaşıldı. Fakat ne demek istiyorsun?’ derdi ve çözüm üretemezdi. Bunun üzerine ‘Derdini Marko Paşa’ya anlat’ deyişi çıktı. Bir diğeri ise Jön-Türkleri şikayete gelen Rumları yine ‘Anlaşıldı, fakat ne demek istiyorsun?’ diyerek bıktırıp geri çevirirdi. Şikayete gelenler dertlerine çözüm bulamadan geri dönerdi. Marko Paşa’nın hastaları uzun uzun sabırla dinleyip onlara manevi huzur ve rahatlık verdiği söylentisi gerçek değil.”

Marko Paşa kimdir

Asıl adı Marko Apostolidis olan Marko Paşa 1814’te doğdu. Sakızlı bir Rum olan Marko Paşa, Sultan Abdülaziz Han’ın hekimbaşısıydı. Kızılay’ın kurucuları arasında da yer alan Marko Paşa 5 Aralık 1888 tarihinde Burgaz Adasında öldü.

İlgili Haberler

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.