Matbaanın icadının daha başka hangi alanlarda etkileri olmuştur

Matbaanın icadının daha başka hangi alanlarda etkileri olmuştur
Matbaanın icadının daha başka hangi alanlarda etkileri olmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Matbaanın icat edilmesiyle birlikte özellikle yazma eserler alanında bazı etkiler oluşmuştur. Yazma eserler alanında çalışanların işsiz kalması ya da matbaa öğrenmesi söz konusu olmuştur. Matbaanın icat edilmesiyle birçok eser dünyaya yayılmaya başlamıştır. Bu eserler bilim eserleridir. Bilim alanında kaynak eserlerin taşınması olayı da gerçekleşmiştir.

Matbaanın icat edilmesiyle doğuda bilim eserleri batıya taşınmıştır. Böylece batı uygarlığı bilimle tanışmıştır. Bilim kavramlarını tercüme etmiştir. Batıda bilim gelişmeye ve buna bağlı olarak teknik imkanlar artmaya başlamıştır. Bununla birlikte insani ihtiyaçlar da giderilmektedir. İnsanlığın gelişmesi toplumun refah seviyesinin artması anlamına gelmektedir.

Matbaanın ilk örneklerinin Çin’de yapıldığını daha sonra 15. yüzyılda Avrupa’da Johannes Gutenberg tarafından geliştirildiğini öğrenmiştik. Matbaanın geliştirilmesi bilimsel birikimin artmasına ve korunmasına büyük katkı yaptı. 15. yüzyıla kadar çok az insan okuma yazma biliyordu. Bunun en önemli nedeni okuyacak fazla şey olmamasıydı. Elle yazılmış kitaplar vardı ancak bunlar hem az hem de pahalıydı.

Çinlilerin icadı olan matbaa ile baskı yapılabiliyordu. Bu matbaada bütün bir sayfanın tüm harf ve resimlerinin ahşap oyması yapılıyor sonra üzeri mürekkeple kaplanıp baskısı alınıyordu. Bu son derece zahmetli ve zaman alan bir baskı yöntemiydi. Johannes Gutenberg daha gelişmiş bir matbaa icat etti. Bütün bir sayfayı ahşap üzerinde oymak yerine ayrı ayrı madenî harfler hazırladı. Bu harfleri yan yana getirerek kelime ve cümleleri oluşturdu ve basacağı sayfaları hazırladı. Böylece çok daha hızlı basım yapmak mümkün oldu. Matbaa sayesinde çok sayıda kitap basıldı ve kitapların fiyatları ucuzladı. Bilgi çok daha hızlı yayılmaya başladı. Okuma yazma oranı arttı. İnsanlar yeni şeyler öğrenmek için daha çok kitap okudu. Yeni fikirler, araştırmalar geniş kitlelere ulaştı. İnsanlar daha önce doğru bildiği şeylerin yanlış olduğunu öğrenerek her şeyi sorgulamaya başladı. Böylece düşünce hayatı ve bilimsel birikim gelişti.

4
21
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.