Matematik iklim kuşakları ve sıcaklık kuşakları

Matematik iklim kuşakları ve sıcaklık kuşakları
Matematik iklim kuşakları ve sıcaklık kuşakları nedir, Matematik iklim kuşakları ve sıcaklık kuşakları arasındaki fark nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Matematik iklim kuşaklarının oluşmasında eksen eğikliği etkilidir. Sıcaklık koşullarının oluşumunda ise Dünya’nın şekli ile birlikte özel koşullar da (kara ve denizlerin dağılışı, okyanus akıntıları) etkili olmuştur. Bu nedenle sıcaklık kuşaklarının sınırları ile matematik iklim kuşaklarının sınırları çakışmaz. Hatta sıcaklık kuşaklarının sınırları yarım kürelerde farklı enlemlerden geçer.

İklim Kuşakları

Dünya’nın şekli, yıllık hareket ve eksen eğikliği, sıcak ve soğuk su akıntıları, genel hava dolaşımı ile kara ve
denizlerin dağılışı yeryüzünde farklı iklim kuşaklarını ortaya çıkarmıştır.

Matematik iklim Kuşakları

Dünya’nın yıllık hareketi ve eksen eğikliğine bağlı olarak Güneş ışınlarının yere düşme açısı yıl boyunca değişir. Buna göre belirlenen iklim kuşaklarına matematik iklim kuşakları denir.

Sıcaklık Kuşakları

Dünya’nın şekli, kara ve denizlerin dağılışı, okyanus akıntıları ve genel hava dolaşımı gibi faktörlere bağlı olarak sıcaklık kuşakları oluşmuştur. Sıcaklık kuşakları sıcak, ılıman ve soğuk kuşaktan oluşur. Sıcaklık kuşaklarının sınırları yarımkürelere göre farklılık gösterir. Bunun temel nedeni kara ve denizlerin yarımkürelerdeki oranının farklılık göstermesidir.

Matematik iklim kuşakları ve sıcaklık kuşakları arasındaki fark nedir

Çünkü matematik iklim kuşaklarında eksen eğikliği, sıcaklık kuşaklarında ise sıcaklıklar esas alınmıştır.
Matematik iklim kuşaklarında güneş ışınlarını geliş açısı, paralel ve meridyenler baz alınırken sıcaklık kuşaklarının oluşmasında yer’in şekli, kara ve denizlerin dağılışı, sıcak ve soğuk su akıntıları ile genel hava dolaşımı etkili olmuştur.

matematik-ve-sicak-iklim-kusaklari.jpg

216
266
507
193
101
105
140
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.