Mavi Portakal Metni Cevapları

Mavi Portakal Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları Mavi Portakal Metni Sayfa 187, 188, 189, 190 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Mavi Portakal Metni Sayfa 187 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Ulaşım denince aklınıza ilk gelenler nelerdir?
Yol, otobüs, otomobil, metro, uçak, gemi, feribot, sandal, deniz…

2. Teknolojik gelişmeler ve ulaşım arasında nasıl bir ilişki vardır?
Teknoloji geliştikçe ulaşım araçları daha hızlı, daha konforlu ve daha güvenli hale geliyor. Böylece ulaşımda da güvenli ve konforlu bir şekilde daha kısa sürelerde daha çok mesafe gidilebiliyor.

3. Aşağıdaki bilmecelerin cevaplarını bulunuz.
1 – Dağdan gelir dak gibi,
Kolları budak gibi,
Eğilir, su içer,
Bağırır oğlak gibi.
OTOMOBİL

2 – İki kardeş birbirini kovalar. BİSİKLET
3 – Üç ayaklı, dört başlı, yarısı yenir, yarısı yenmez. KAĞNI
4- Dağdan gelir tıkır tıkır, ayakları gümüş bakır. TREN
5- Cansızdır, kaçar, havada uçar. UÇAK
6- Sulu yerde kişner, susuz yerde kışlar. GEMİ

Mavi Portakal Metni Sayfa 188 Cevapları

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirde anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime grupları varsa bunların anlamlarını bağlamlarından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu Türkçe sözlükten, atasözleri ve deyimler sözlüğünden yararlanarak kontrol ediniz.
ilik: Kemiklerin iç boşluklarını dolduran ve kan hücrelerinin yapımını sağlayan doku.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Şiirin konusu ve ana duygusu nedir?
Konu
: Uçak
Ana Duygu: Uçağa duyulan hayranlık

2. Şiirde, bir uçak yolculuğuna çıkıldığı hangi ifadelerden anlaşılmaktadır?
Cevap: 
“Altı bin metrede gökyüzünde ”

3. “Gaga, kuyruk, kursak” kelimeleri ile uçak arasında nasıl bir ilgi kurulmuştur?
Cevap: 
Gaga uçağın burnudur. Kuyruk uçağın arka kısmı, kursak da yolcuların taşındığı bölümdür.

4. “İliklerine kadar yıldırım / Sapına kadar insan kesilmiş” dizeleriyle uçak yolculuklarının hangi özelliği vurgulanmıştır?
Cevap: 
İnsanların çok kısa sürelerde gidecekleri yerlere uçak ile gidebilmeleri özelliği vurgulanmıştır.

5. Uçağın beyaz bir şahine benzetilmesinin nedeni ne olabilir?
Cevap: 
Uçakların genel olarak beyazdır. Şahinler de havada hiç kanat çırpmadan uzun süre süzülebilirler. Bu yönleri ile uçaklar beyaz bir şahine benzetilmiştir.

6. “Mavili turunculu portakal” ifadeleriyle ne anlatılmak istenmiştir?
Cevap: 
Dünya anlatılmak istenmiştir. Mavi renk denizlerdir. Turuncu renk karalardır. Dünya yuvarlak olduğu için portakala benzetilmiştir.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiir için iki farklı başlık yazınız.

BEYAZ ŞAHİN
DEMİR KANAT

Mavi Portakal Metni Sayfa 189 Cevapları

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloları ve grafiği inceleyiniz. Tablolarda ve grafikte verilenlerden yola çıkarak ülkemizin hava yolu ulaşımındaki yeri hakkında yorumlar yapınız.
Türkiye 2016 yılında toplamda 174.153.146 yolcu sayısı ile 10 Avrupa ülkesi arasından 5. sırada yer almıştır. 
Türkiye 2016 yılında toplamda 174.153.146 yolcu sayısı ile 16 Dünya ülkesi arasından 11. sırada yer almıştır.
Türkiye'nin Avrupa'daki yolcu payı Dünyadakinden daha çoktur. Türkiye en çok hava yolu yolcu taşımasını 2015 yılında gerçekleştirmiştir.  

Mavi Portakal Metni Sayfa 190 Cevapları

5. ETKİNLİK

Hazırlığını yaptığınız sunumunuzu öğretmeninizin belirlediği süre içinde yapınız. Sunumunuzu yaparken dinleyicilerle göz teması kurunuz. Gereksiz el ve kol hareketleri yapmayınız. Sunum sırasında çok hareketli olup dinleyicilerin dikkatini dağıtmayınız. Ses tonunuzu iyi ayarlayınız. Akıllı tahtanın ya da saydam sunumun önüne geçmeyiniz. Sunumunuzdaki yazıların okunaklı olmasına dikkat ediniz. Sunumunuzda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanınız.

Sunum sonrasında kendinize “Bu etkinliği daha iyi nasıl yapabilirdim?” sorusunu sorunuz.
CEVAP: BİSİKLET

Bisiklet motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü veya elektrik ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. Bisiklet, artık gelişen teknoloji sayesinde büyük gelişmeler kaydetmiş çok yönlü bir araçtır.

Bugün bisiklet, gelişmiş ülkelerde çevreyi, insan sağlığını, ekonomiyi, atmosferi korumanın en önemli araçlarından biri haline geldi. Artık modern yaşamda bir kısa mesafe ulaşım aracı olarak kabul ediliyor. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır.

Bisikletin icadı konusunda tarihçiler arasında tam bir fikir birliği yoktur ve ileri sürülen tarihler tartışmalıdır. Bisiklet, tek bir mucit tarafından icat edilmemiş, tarih içerisindeki pek çok farklı çabanın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki şiirden hareketle siz de istediğiniz bir ulaşım aracıyla ilgili şiir yazınız.

UÇAK YOLCULUĞU

Bir uçağım olmalı benim
Binip üstüne binip üstüne
Şu dünyayı gezmeliyim,
Gidip Akdeniz kıyılarına
Merhaba demeliyim
Sıcak sıcak denizlerde
Çimen gemici çocukları.

Bir uçağım olmalı benim
Binip üstüne binip üstüne
Daha uzaklara gitmeliyim,
Ta Fransa’ya, Berlin’e.
Selam demeliyim dört iklimden,

Özgürlük için dövüşmeye gelenler
Ölümlü günler bitti mi
Öten tüfekler sustu mu
Kazanlarda sıcak aşlar pişti mi?

Bir uçağım olmalı benim
Binip üstüne binip üstüne
Diyar diyar gitmeliyim.

Cahit Külebi
Bütün Şiirleri

DÜŞÜNDÜĞÜM TREN

Bir tren düşündüm ben
Hatsız, cereyansız gider.
Bir tren düşündüm ben,
Düdüksüz, kömürsüz gider.
Düşümde geçer ak buluttan,
Barış için her ulustan.
Alaska’dan, Asya’ya
Avrupa’dan, Afrika’ya
Bir tren düşündüm ben

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Türk ya da yabancı bilim insanlarından biri hakkında araştırma yapınız. Bu bilim insanının hayatıyla ve bilime yaptığı katkılarla ilgili kısa notlar alınız.

Cahit Arf Kimdir

Günümüzde 10 lira kağıt paraların arkasında resmi bulunan, ülkemizde matematiğin simgesi kabul edilen Cahit Arf,  Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra “Hasse-Arf Teoremi” adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandıran Türk matematikçi ve bilim insanıdır.

Cahit Arf 11 Ekim 1910 tarihinde Selanik’te doğmuştur. Balkan Savaşı sırasında evlerinin bahçelerine düşen havan topunun patlamasından sonra ailecek İstanbul’a taşınmışlardır.

İstanbul’da ana sınıfına başlamıştır. Sürekli denize bakıp dalması nedeniyle öğretmeninden sık sık azar işitmiştir. Okumayı herkesten üç ay önce çözmüştür. İzmir Lisesi’nin son sınıfında geometri ile tanışmıştır. 1928’de Maarif Vekaletliğinin açtığı sınavda burs kazanarak Fransa’ya gitmiştir. Burada okulu iki yılda bitirmiştir. Buradaki yaşamında fotoğrafçılığa da ilgi duymuştur.

İstanbul Üniversite’sinde ders vermeye başlamıştır. Arkadaşının ısrarı ile Almanya’ya taşınmıştır. Göttingen Üniversitesi’nde çalışmış, burada doktorasını tamamlamıştır. Arf Halkaları teorisini de burada kanıtlamıştır.

Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde profesör ve ordinaryüs profesörlüğe yükselmiştir. Daha sonra Robert Koleji’nde matematik dersleri vermeye başlamıştır. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK) ilk bilim kurulu başkanı olmuştur.

Cahit Arf matematiğe yapmış olduğu köklü katkılarından dolayı 1974’te de TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülmüştür. 1980 yılında İTÜ ve Karadeniz Teknik Üniversitesinin, 1981 yılında ODTÜ’nün onur doktoralarını alan, 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyeliğine seçilen Cahit Arf 4 Şubat 1994’te de Fransa’da Commandeur des Palmes Académiques Ödülü’ne layık bulunmuştur.

Ord. Prof. Dr. Cahit Arf 26 Aralık 1997’de vefat etmiştir.

520
356
707
50
51
82
161
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum