MEB'den Dershane Öğretmenlerine Atama ŞOKU

MEB'den Dershane Öğretmenlerine Atama ŞOKU
Dershaneleri kapatan düzenlemeyi Meclis'e getiren AKP, dershane öğretmenlerinin MEB'e geçme şartlarını ağırlaştırdı. Binlerce dershane öğretmeni işsiz kalacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren yasa tasarısının 12. maddesinde dershane öğretmenlerinin hak kaybına yol açacak değişiklik yapıldı. Değişiklik ile dershane öğrencilerinin kamuya atanması şartları ağırlaştırıldı. Muhalefet, değişikliğin daha az öğretmen atamak için yapıldığını ifade ederek, hak kaybının meydana gelebileceğini açıkladı. Bazı muhalefet vekilleri ise hükümetin eğitimi hesaplaşma aracı olarak kullandığını söyledi.

‘DERSHANE ÖĞRETMENLERİNE DİSKALİFİYE’

Muhalefet, değişikliğe tepki gösterdi. MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemallettin Yılmaz “Bu dershane öğretmenlerini, sübjektif kriterlerle yani sonuçta mülakatla atama yaparken ‘paralel yapı’ dediğiniz Hizmet grubu öğretmenlerini diskalifiye mi edeceksiniz? Bunun için mi mülakat yapıyorsunuz?

HANİ NEREDE HAKKANİYET, EHLİYET, LİYAKAT?

Nerede kaldı hakkaniyet, nerede kaldı ehliyet, nerede kaldı liyakat” diye sordu. Atama bekleyen yüz binlerce öğretmen dururken dershane öğretmenlerine KPSS’ye girmeden, mülakatla öğretmen kadrolarına atanacak olmasının ciddi bir adaletsizliğe sebebiyet vereceğini söyledi.

‘DAHA AZ ÖĞRETMEN ATAMAK İÇİN’

Milli Eğitim Komisyonu Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter de, yasada dershane öğretmenlerinin devlet kadrolarına atanabilmesi için 6 yıl sigorta pirimi ile öğretmenlik yapmış olma ve sözlü sınav şartı bulunduğunu hatırlattı. Yapılan değişiklikle tanınan sürenin 1 buçuk yıl öne çekildiğini belirten Serter, böylece şartların ağırlaştırıldığını ve daraltmaya giderek daha az sayıda öğretmenin kadroya atanmasının amaçlandığını söyledi.

‘ATAMALAR İDEOLOJİK YAPILACAK’

Milli Eğitim Komisyonu Üyesi MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, tasarıda yer alan 6 yıl şartı ve mülakat şartının hesaplı bir düzenleme olduğunu belirtti. Yapılan değişiklikle bu 6 şartın daha da ağırlaştırıldığının altını çizen Yeniçeri, “Kendisine uygun gördüğü, kendi ideolojik şartlarını taşıyan öğretmenleri kadroya aktaracaklar. Mümkün olduğunca daha az kişinin atanma şartlarını taşımasına yönelik bir düzenleme. İntikam amaçlı yasa çıkarılamaz, bu ahlaki değildir. Hesaplaşma amaçlı yasa çıkarılamaz. Eğitim, hesaplaşma aracı olarak kullanılamaz” dedi.

‘BU DÜZENLEME KABUL EDİLEMEZ’

Dönüşüm için verilecek 25 yıllık arsa ve bina teşvikinin bakanlığa dava açmama şartına bağlanmasını eleştiren CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, “Okula dönüşmek isteyen dershanelere hazine mülkiyetindeki taşınmaz mallar 25 yıl süreyle irtifak hakkı tesis edilmek suretiyle verilebilecek. Olabilir, tabii ki verilebilir. Ama verildikten sonra lehine irtifak hakkı tesis edilen yatırımcı herhangi bir şekilde Millî Eğitim Bakanlığı’na karşı bir dava açar ise yapmış olduğu sözleşme feshedilecek ve yapmış olduğu yatırım bedelsiz bir şekilde hazineye kalacak. Yani, varsayalım ki 10 milyon TL’lik bir yatırım yapmıştır yatırımcı, bu yatırım bedelsiz bir şekilde hazineye kalacaktır. Bunu kabul etmek mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.