Medd-i Lîn nedir

Medd-i Lîn nedir
Medd-i Lîn nedir, Medd-i lîn ne zaman olur, Medd-i lînin hükmü nedir, Medd-i lîn ne kadar uzatılır, Medd-i lîn örneklerini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Üstün harekeden sonra gelen cezimli vav ( َوْ ) ve cezimli ya ( َيْ ) harflerine lîn harfi denir. Örneğin نَوْمٌ kelimesindeki vav ve خَيْرٌ kelimesindeki ya harfi, lîn harfidir.

Harf-i lîn (lîn harfi) neye denir, ve kaç tanedir

Harf-i lîn, kendileri sakin ve makablileri meftuh olan vav ile ya harflerine denir ve ikidir.

Medd-i lîn ne zaman olur

Cevab : Bir kelimede harf-i linden biri bulunup ondan sonra gelen sebeb-i med, sükûn-i lâzım veya sükûn-i ârız olursa, medd-i lîn olur.

Medd-i lînin hükmü nedir

Medd-i linin (Tecvîd hükmü) câizdir. Zira kırâat imamları arasında muhtelefün fih’dir. (Bazıları az, bazıları fazla medd ettiler).

Medd-i lîn ne kadar uzatılır

Medd-i lin harflerinden sonra sükûn-i lâzım olursa iki vecih câiz olur. Tûl (dört elif uzatmak).

Lîn harfinin bulunduğu kelime üzerinde vakıf yapıldığında (durulduğunda) lîn harfinden hemen sonra sükûn olduysa medd-i lîn meydana gelir ve lîn harfi uzatılarak okunur. Uzatma harekede değil, lîn harfinin mahrecinde yapılır.

Medd-i lînin sükûnu, lâzımî sükûn ya da ârızî sükûn olabilir. Kur’an-ı Kerim’de sadece iki yerde lîn harfinin sükûnu lâzımîdir. Bunlardan biri Meryem suresinin başındaki كٓهٰيٰعٓصٓ ayeti, diğeri ise Şûrâ suresinin başındaki عٓسٓقٓ ayetidir. Bu ayetlerdeki ayn ( عَيْنْ = عٓ ) lafızlarının sükûnu, lâzımî sükûndur.
Bu kelimeler okunurken tûl okuyuşta üç elif, tevassut okuyuşta da iki elif miktarı uzatılır. Bu iki yer dışında kalan medd-i lînlerin sükûnu ise ârizî sükûndur.

Medd-i lînin sükûnu, ârizî sükûn olursa, hızlı okuyuşta en az uzatma miktarı bir elif miktarı kadar olabilir. Orta okuyuşta iki elif, yavaş okuyuşta ise üç elif miktarı uzatılır.

Örnek: مِنْ خَوْفٍ
Bu örnekte:
Vav ( و ) lîn harfidir.
Kelimede durulduğunda, fe ( ف ) harfinin üzerinde ârızî bir sükûn ortaya çıkar.
Bu durumda lîn harfinden sonra sükûn geldiği için medd-i lîn olur.
Vav ( و ) harfi üç elif miktarı uzatılarak okunur.

601
171
242
100
56
539
134
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.