Medine Sözleşmesi, toplumsal ilişikleri düzenleme konusunda size nelere düşündürmektedir

Medine Sözleşmesi, toplumsal ilişikleri düzenleme konusunda size nelere düşündürmektedir
Medine Sözleşmesi, toplumsal ilişikleri düzenleme konusunda size nelere düşündürmektedir, bu sözleşmeden, günümüze yönelik ne gibi ilkeler çıkarılabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Medine sözleşmesi şehirde yaşayan Yahudi, Hristiyan ve Müslümanların bir arada yaşamasını sağlamıştır. İnsanların temel haklarına saygı duymayı esas almıştır. Günümüzde de bu ilkeler baz alınarak var olan ülkelerde daha iyi bir yaşam sunulabilir.

Hz. Muhammed (s.a.v.) Medine’ye hicret ettikten sonra Medine Sözleşmesi o günün koşulları gere, Mekke’deki İslam muhaliflerine karşı Medine’de birliği sağlamak, hicret eden Müslümanlar ile diğer insanların huzurunu sağlamak için yapılmış bir anlaşmadır. Bu antlaşma ilk etapta Müslümanlar için yapılmış, daha sonra Yahudileri içine alacak şekilde genişletilmiştir. Bununla beraber anlaşmanın tek bir seferde değil değişik zamanlarda yapılan anlaşmaların birleştirilmesinden ortaya çıkan bir metin olduğu anlaşılmaktadır.

Sözleşme yapılmasından yaklaşık bir yıl kadar sonra şehirdeki Yahudilerden Kaynukaoğulları kabilesi tarafından bozulmuştur. Bedir ve Hudeybiye Savaşları sonrasında şehirdeki Yahudilerin anlaşmayı bozma girişimleri onların Arap Yarımadasının başka bölgelerine sürülmeleri ile son bulmuş, böylece anlaşma kapsamındaki hükümler de uygulanamaz hale gelmiştir. Medine sözleşmesine baktığımızda aslında çok taraflı bir anlaşmadır. Bu antlaşma ilahi hitabın, vahyin adalet hakkaniyet ve insana değer veren anlayışının Hz. Muhammed tarafından uygulandığı gerçeğini göz ardı etmemek gerekmektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca barışçı, huzur, kardeşlik ve beraber yaşamanın önemine değinmektedir.

507
508
510
506
504
509
531
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum