Medine Sözleşmesi’nin imzalanmasının sebepleri nelerdir

Medine Sözleşmesi’nin imzalanmasının sebepleri nelerdir
Medine Sözleşmesi’nin imzalanmasının sebepleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Medine Sözleşmesi, toplumsal refahın ve barışın sağlanması için imzalanan İslam tarihindeki ilk yazılı antlaşma olarak bilinen, Müslümanların arasındaki iç karışıklıklara son veren ve Paganlar ile Müşriklerle yapılan bir sulh antlaşması olarak bilinen bir imtiyaz antlaşmasıdır.

Medine Sözleşmesinin imzalanmasının adına tam bir tarih bulunmamasına karşın anlaşma altı yüz yirmi iki yılında imzalanmıştır. Tamda böyle bir zamanda ilk toplumsal sözleşmenin imzalanması bazı kişiler tarafından hiç iyi karşılanmadı. Medine sözleşmesi “Yesrib” (Medine) şehrinde imzalanmıştır. Bu anlaşma “Evs” kabilesi ve “Hazrec“ kabilesi arasındaki savaşları bitirmek amacıyla imzalanmıştır.

Medine Sözleşmesi’nin imzalanmasının nedenleri şu şekildedir:

  • Adaletin sağlanması ön görülmüştür.
  • Suçun şahsi olduğu kabul edilmiştir.
  • Dini özgürlüklerin yaşanması ön görülmüştür.
  • İç karışıklıkların Müslümanları zor durumda bırakmasıdır.
  • Paganların ve Müşriklerin bitmek bilmeyen zulümlerinin devam etmesidir.
  • Şehrin dışından gelen saldıralar karşı hep birlikte mücadele edilmesinin gerekliliğidir.
  • Ümmetin birliği, beraberliği, barış ve huzuru, adalet ve selameti de düşünülmüştür.
  • Medine’de bulunan Hazrec ve Evs kabileleri arasında yaşanan iç çatışmalar,
  • Muhacir ve ensarın tam bir dayanışma içinde olmasını sağlanması
  • Kureyş müşrikleriyle Medine’deki müşrik ve yahudilerin müslümanlara karşı muhtemel iş birliği ihtimali
  • Medine’ye gelebilecek bir saldırı karşısında şehirde yaşayanların şehri birlikte savunmalarını teminat altına almak
  • Yaşayan farklı din ve ırktan kişiler arasındaki çatışmaları önlemek ihtiyacı

Medine Sözleşmesi (622)

1. Bu metin, Resulullah Muhammed tarafından Kureyşli ve Yesribli Müslümanlar ile bunlara tabi olanlar ve onlarla birlikte cihat edenler için düzenlenmiştir.

13. Allah’tan hakkıyla korkan müminler, birbirlerine saldıranlara, haksızlık yapanlara, bir hakka tecavüz edenlere veya inananlar arasında kargaşa çıkaranlara karşı olacaktır. Bu kimse onlardan birinin çocuğu bile olsa ona ayrıcalık tanınmayacaktır.

16. Yahudilerden, Müslümanlara tabi olanlar, zulme uğramayacaklar ve Müslümanlar aleyhinde iş birliği yapmadıkça yardım ve gözetime hak kazanacaklardır.

22. Bu sözleşmeyi kabul eden, Allah’a ve ahiret gününe inanan bir müminin bir katile yardım ve yataklık etmesi helal değildir. Kim ona yardım ve yataklık ederse Kıyamet günü, Allah’ın lanet ve gazabına uğrayacaktır ve o gün kendisinden bir tazminat ya da taviz kabul edilmeyecektir.

25. …Yahudilerin dinleri de Müslümanların dinleri de kendilerinedir! Kim bir başkasına haksızlık eder ya da bir suç islerse sadece kendine ve aile bireylerine zarar vermiş olacaktır.

33. …Kurallara tam olarak uyulacak ve aykırı bir davranışta bulunulmayacaktır.

47. Bu belge, haksız bir fiil ya da suç isleyen kişinin cezalandırılmasına engel değildir. Cihad amacıyla evinden çıkan kişi de şehirde kalan kişi de emniyettedir. Ancak haksız bir fiil ya da suç işlenmesi durumu bu korumanın dışındadır. Allah ve Resulü, bu maddelere tam bir sadakat ve titizlikle uyan kimselerin yardımcısıdır

17
0
13
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.