Meriç nehri hangi ülkeden doğar

Meriç nehri hangi ülkeden doğar
Türkiye'nin Yunanistan'la sınırının büyük bir bölümünü oluşturan Meriç nehri hangi ülkeden doğarsorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Türkiye'nin Yunanistan'la sınırının büyük bir bölümünü oluşturan Meriç nehri hangi ülkeden doğar

A- Yunanistan 

B- Bulgaristan 

C- Romanya 

D- Makedonya

Doğru Cevap: Bulgaristan

Meriç ( Bulgarca : Марица, Maritsa , Yunanca : Εβρος, Evros ) Yunanistan ile Türkiye sınırlamaları birleşik, Bulgaristan 'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne'nin üzerinde Ege Denizi ' ne dökülen ırmaktır.

Balkanlar'ın en büyük nehirlerinden biri olan Meriç, Rila Dağı’nın kuzey eteği yakınlarından çıkar. Bulgaristan'da Filibe ovasını, Türkiye’de Edirne şehrini, Batı Trakya'yı suladıktan sonra, Ege Denizi’ne dökülür. Meriç, 480 km uzunluğundadır. Başlıca kolları Ergene, Arda ve Tunca'dır. Meriç nehri Türkiye'nin 10. büyük nehridir.
 
Meriç’in 172/211 kilometresi Türkiye'dedir.
 
Nehir, Türkiye sınırları içinde ilk olarak Edirne kuzeyinde Arda Nehri ile karışır. Bundan sonra Edirne güneyinde Tunca Nehri, Meriç ile birleşir. Uzun bir süre Türk-Yunan sınırını çizerek akan Meriç Nehri’ne İpsala'laya (30) otuz km kala Adasarhanlı köyünde Ergene Nehri karışır.

Meriç Nehri, İpsala güneyinde başlıca iki kola ayrılır. Birinci kol Türkiye sınırını terk ederek Yunanistan’a geçer ve Saros Körfezi’ne dökülür. Diğer kol ise bataklıklar oluşturarak Gala gölü gibi göllenmeler yaparak Türkiye topraklarından Enez yakınlarında Saros Körfezi’ne (Ege Denizi) dökülür.

Meriç, 1371 yılında yapılan Çirmen Savaşı’nın da geçtiği yerdir. Osmanlı İmparatorluğu ile Sırp Devleti arasında yapılan bu savaş, Türk zaferi ile sonuçlanmıştır.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
1
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.