Millî Mücadele Dönemi’nin kadın kahramanları ile ilgili araştırma yapınız

Millî Mücadele Dönemi’nin kadın kahramanları ile ilgili araştırma yapınız
Millî Mücadele Dönemi’nin kadın kahramanları ile ilgili araştırma yapınız, Millî Mücadele’nin kadın kahramanlarıyla ilgili sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türk Milleti bütünüyle kahraman bir ulustur. En zor zamanlarında birlikteliğini sağlamış bu yüce milletin cesaret göstermekte erkeği kadınından, kadını da erkeğinden geri kalmaz.

Bu durumun en güzel örneği ise milli mücadelenin erkek kahramanları kadar, milli mücadelenin kadın kahramanlarının da olmasıdır.

Tarihin sayfalarında yerini almış bu önemli değerlerimizden hepsini tanıyamasak da, en azından bir kaçını tanımamızda yarar var.

1- Halide Edip Adıvar (Halide Onbaşı)
2- Tayyar Rahmiye
3- Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)
4- Nazife Kadın
5- Nezahat Baysel (Nezahat Onbaşı)
6- Gaziantepli Yirik Fatma
7- Şerife Bacı
8- Ayşe Hanım
9- Halime Çavuş
10- Bitlis Defterdarı’nın Hanımı
11- Hafız Selman İzbeli
12- Gördesli Makbule
13- Hatice Hatun
14- Kara Fatma Şimşek
15- Çete Emir Ayşe
16- Tarsuslu Kara Fatma
17- Asker Saime Hanım

Bu kadınlar Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesinde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında büyük emek sarf etmiş ve gayret göstermişlerdir. Şüphesiz tarihi kayıtlara girmeyen nice kadın kahramanlarımız da vardır.

Tayyar Rahmiye

Güney cephesinde 9. Tümende gönüllü olarak bir müfrezenin komutanlığını yapmıştır. Osmaniye’de Fransız karargâhına saldırı için görevlendirilen müfreze 1 Temmuz 1920’de harekete geçer. Fakat, bu arada askerlerde bir duraklama meydana gelir. Bunun üzerine, “Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da, siz erkek olduğunuz halde yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz?” diyerek erkekleri tahrik eden Tayyar Rahmiye karargâhın alındığını göremeden şehit düşer. Bu harekât sonrası 80 tüfek, 2 makinalı tüfek ele geçirilmiştir.

Fatma Seher Hanım (Kara Fatma)

Erzurumlu Yusuf Ağa’nın kızı olan Fatma Seher Hanım, aynı zamanda merhum bir binbaşının da eşidir. Millî Mücadele’de oğlu ile birlikte çarpışmış, İzmit’te görev yapmıştır. Kendinin söylediğine göre, I. Dünya Savaşı’nda Edirne’de Yanıkkışla’da çarpışmıştır. Mütareke’den sonra Erzurum’a dönmüştür. Millî Mücadele’de Adana, Dinar, Afyonkarahisar, Nazilli, Sarayköy ve Tire’de asker olarak çalışmıştır. Bunu, gösterdiği evraklar ispatlamaktadır. Hatta, bir savaş sırasında göğsünden yaralanmıştır. Harp tarihi ile ilgili vesikalarda başarılarından söz edilmektedir.

Fatma Seher Hanım, “Kara Fatma” adıyla da anılmaktadır. Bundan dolayı bazı kaynaklarda ikisinin ayrı şahıslar gibi değerlendirildiği görülür. Yazılanları değerlendirdikten sonra bu ikisinin aynı şahıs olduğu kanaatine vardık.

Cumhuriyet sonrasında madalya ile ödüllendirilmiştir.

Millî Mücadele Dönemi'nde Türk kadınları, bağımsızlık mücadelesine büyük katkılarda bulunmuş ve çeşitli roller üstlenmişlerdir. İşte bu dönemin bazı kadın kahramanları:

  • Halide Edib Adıvar: Millî Mücadele'nin önemli edebi figürlerinden biri olan Halide Edib Adıvar, sadece yazılarıyla değil aynı zamanda sahada da aktif olarak görev almış bir kadındı. İstanbul'un işgaline karşı yazdığı makalelerle halkı bilinçlendirmiş ve Anadolu'ya geçerek Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır.
  • Nene Hatun: Millî Mücadele döneminde Türk kadınının sembol isimlerinden biri olan Nene Hatun, Erzurum'un işgaline karşı direniş göstermiş bir kahramandır. Birçok destan ve hikayeye konu olan cesaretli bir kadındır.
  • Kara Fatma: Cephede top mermisi taşıyan, yaralılara yardım eden ve çeşitli görevler üstlenen Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı sırasında önemli bir rol oynamıştır.
  • Nezihe Muhittin: Feminist bir yazar ve gazeteci olan Nezihe Muhittin, Millî Mücadele döneminde Türk kadınının hakları için mücadele etmiştir. Kadınların siyasi haklarını savunmuş ve Anadolu'da eğitim çalışmalarına katkıda bulunmuştur.
  • Sabiha Gökçen: Sabiha Gökçen, Türk havacılığının ilk kadın savaş pilotudur. Kurtuluş Savaşı'na katılmış ve birçok başarı elde etmiştir. Türkiye'nin ilk kadın pilotu olarak tarihe geçmiştir.

Bu kadın kahramanlar, Millî Mücadele Dönemi'nde Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine katılarak büyük fedakarlık göstermişlerdir. İnançları, cesaretleri ve kararlılıkları, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki başarının önemli bir parçası olmuştur.

1097
780
1134
133
131
134
293
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum