Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa 1900'lerin başında Dalaman'da bir ev köşkü yaptırmak istemiş ancak yanlışlıkla hangisi inşa edilmiştir

Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa 1900'lerin başında Dalaman'da bir ev köşkü yaptırmak istemiş ancak yanlışlıkla hangisi inşa edilmiştir
Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa 1900'lerin başında Dalaman'da bir ev köşkü yaptırmak istemiş ancak yanlışlıkla hangisi inşa edilmiştir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru :  Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa 1900'lerin başında Dalaman'da bir ev köşkü yaptırmak istemiş ancak yanlışlıkla hangisi inşa edilmiştir 

A- Hamam

B- Gar

C- Liman

D- Havaalanı

Doğru Cevap: Gar

Mısır’ın son hıdivi yani valisi olan Abbas Hilmi Paşa, sahibi bulunduğu Dalaman’a 20. yüzyılın başlarında bir köşk, İskenderiye’ye de bir istasyon binası inşa ettirmek istemiş ve projeleri Fransızlara hazırlatmıştı. Ancak Fransa’dan malzemeleri getiren gemiler güzergáhı karıştırınca İskenderiye’de mükemmel bir köşk yapıldı, Dalaman da dünyanın tren yolu bağlantısı olmayan ilk ve tek istasyon binasına kavuştu.
Demiryolları, icadından çok kısa bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu’na da geldi ve imparatorluğun birçok yerine demiryolu hatları döşendi. Bu hatları süsleyen istasyonlar bugün birçok yerde hálá kullanılıyor. İstasyonların en ilginci ise, demiryolunun hiç uğramadığı Dalaman’a yanlışlıkla yapılan bir bina idi.
Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın 19. yüzyılın başlarında Mısır’a hákim olmasıyla, Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgedeki nüfuzu giderek azaldı. Mısır ile yetinmeyen Kavalalı, Suriye’ye de göz dikti ve Mısır ordusu 1831’de girdiği Suriye’ye kısa sürede hákim oldu. Daha sonra Mehmed Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa, Osmanlı ordularını mağlup ederek Kütahya’ya kadar ilerledi. Avrupa’nın büyük devletleri ve Rusya araya girmeselerdi, Mısır ordusu belki de İstanbul kapılarına dayanacaktı.
Üçüncü Selim, 18. yüzyılın sonlarında annesi Mihrişah Kadın’a Dalaman’da çok büyük bir çiftlik hediye etmişti. Çiftlik bugünkü Tepearası, Eskiköy, Dalyan, Ortaca, Akıncı, Güzelyurt ve Dalaman’ın tamamını kapsayan uçsuz bucaksız bir arazi idi. Mısır’ın idaresinin Osmanlı İmparatorluğu ile yaptığı antlaşma sayesinde babadan oğula geçmesini sağlayan Kavalalı, zamanla bu çiftliğe sahip oldu ve çiftlik, Mehmet Ali Paşa’nın ölümünden sonra ailenin mülkü olarak kaldı. En nihayet 1874’te, Mısır’a hıdiv olan İkinci Abbas Hilmi Paşa’nın mülkiyetine geçti.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
7 Yorum